Spotify veel groter dan concurrenten

muziekdienst

Het aantal gebruikers bij Spotify is in het afgelopen jaar sterk gestegen van 100 naar 140 miljoen. Dat heeft de Zweedse muziekstreamingdienst donderdag bekendgemaakt. Hiermee verstevigt het de leidende positie ten opzichte van de rivaliserende diensten van de veel grotere techbedrijven Apple, Amazon en Google. De omzet van Spotify steeg van 1,93 miljard euro naar 2,93 miljard euro.

Het aantal gebruikers dat betaalt voor een abonnement ligt iets hoger dan 50 miljoen. In januari 2015 lag dit aantal nog op 15 miljoen. De betaalde versie is advertentievrij.

De omzet uit advertenties steeg het afgelopen jaar met 50,3 procent. Hoeveel dat Spotify oplevert, maakte het bedrijf bekend. Volgens schattingen van analisten gaat het om zo’n 300 miljoen euro, in 2015 was dat nog een kleine 200 miljoen euro. Spotify verdient dus verreweg het meeste geld via haar betalende gebruikers.

Ondanks de stijging van het aantal mensen dat een abonnement afsloot, maakt het Zweedse techbedrijf nog flink verlies. In het afgelopen jaar was het operationele verlies 349 miljoen euro. In 2015 was dit nog 236 miljoen. Rondom Spotify gonzen al lange tijd berichten over een beursgang. Volgens website Techcrunch zou dat in 2018 gebeuren. (NRC)