Dodental brand Londen loopt op tot dertig

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen. De politie denkt niet dat de brand is aangestoken.

De brandweer gebruikt een hydraulische lift om de Grenfell-toren te onderzoeken.
De brandweer gebruikt een hydraulische lift om de Grenfell-toren te onderzoeken. Foto Hannah McKay/Reuters

Het dodental van de brand in een Londens flatgebouw is opgelopen tot dertig. Dat meldt de politie vrijdag. Wat de oorzaak van de brand is, is nog onbekend, maar er zijn geen aanwijzingen dat de brand is aangestoken, zegt de politie. Wel wordt er nog onderzocht of strafbare feiten tot de brand hebben geleid.

Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers zal stijgen tot boven de zestig. Er worden 24 gewonden behandeld, van wie zich twaalf in kritieke toestand bevinden. Ook zijn er nog een groot aantal vermisten.

De brand brak op woensdag uit in de Grenfell-toren in de wijk North Kensington in West-Londen. De brandweer doet onderzoek naar de brand, en verwacht geen overlevenden meer te vinden. Een deel van de slachtoffers van de brand zal mogelijk nooit kunnen worden geïdentificeerd, zei politiecommissaris Stuart Cundy donderdag.

Lees ook de reportage van onze correspondent: ‘Oh my God, dat meisje met wie Lamar ging’

Bewoners van de flat die de brand overleefd hebben en niet in het ziekenhuis liggen, krijgen vrijdag tijdelijke huisvesting toegewezen. Tot nu toe waren zij opgevangen in sporthallen en hotels. De Grenfell-toren bestaat uit 24 verdiepingen met in totaal 120 appartementen. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen in het gebouw woonden toen de brand uitbrak.

    • Joram Bolle
    • Christiaan Paauwe