Servië

Homoseksuele minister wordt waarschijnlijk premier

Ze was al de eerste openlijk homoseksuele minister van een Balkanstaat en nu wordt de 41-jarige Ana Brnabic mogelijk zelfs premier van Servië. President Aleksandar Vucic nomineerde haar donderdag voor deze post. De regering van Brnabic moet volgende week nog de formele goedkeuring krijgen van het Servische parlement. Daarin bezitten de bondgenoten van Vucic een overweldigende meerderheid, dus dat lijkt een formaliteit. Het premierschap van Brnabic zou een historische gebeurtenis zijn in een land waar homofobie wijdverbreid is. President Vucic noemde de nominatie „een moeilijke beslissing genomen in het belang van Servië en haar burgers”. Vucic is een voormalige nationalist die zich tegenwoordig ontpopt tot pro-Europese hervormer. Hij kondigde eerder aan homorechten te bevorderen om het lidmaatschap van de Europese Unie dichterbij te brengen. De nominatie van Brnabic wordt gezien als draai van Vucic naar het Westen, terwijl hij onder grote druk staat van Rusland dat invloed in de regio wil behouden. De partijloze Brnabic heeft als minister van staatsadministratie geprobeerd de uitgedijde Servische bureaucratie te hervormen. Dat is een belangrijke voorwaarde voor EU-lidmaatschap en voor de lening van 1,2 miljard euro die Servië van het IMF ontving. (NRC)

    • Roeland Termote