Ronald Giphart gaat robot trainen in het schrijven van opwindende literatuur

Kan een computer literatuur schrijven? Schrijver Ronald Giphart onderzoekt dat door met een ‘bot’ als co-auteur een verhaal te schrijven. Wat moet blijken is of de kunstmatige-intelligentierobot, die door het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen gevoed is met tienduizend romans, zinnen met een adequate grammatica én literaire kwaliteit kan genereren.

„Ik typ een paar woorden, de bot geeft een voorzet voor een zin”, zegt Ronald Giphart, die al wat testjes heeft gedaan met de bot. „Het is niet allemaal even leesbaar en logisch, daar is mijn inbreng nog voor nodig.”

Volgens onderzoeker Folgert Karsdorp van het Meertens Instituut produceert de bot al „verrassend coherente zinnen”, maar hij duidt de machine liever aan als ‘taalsynthesizer’. Geen auteur dus, met ideeën en intenties, maar een machine die je op gang moet brengen – eerder een co-auteur. Als menselijke schrijver staat hij dus nog niet buitenspel, zegt Giphart: „Maar deze computer kan leren. Als de bot iets genereert dat ontroert en vermaakt en opwindt, dan bereikt het zijn doel.”

Het experiment heeft ook een fundamenteler doel, aldus Karsdorp. „De aanpassingen die Giphart maakt registreren we, net als welke stukjes hij wel heeft bewaard. Dat kan bijdragen aan onze kennis van hoe het creatieve schrijverschap werkt.”

Het verhaal moet dienen als slothoofdstuk van een heruitgave van sciencefictionklassieker Ik, robot van Isaac Asimov. Die roman wordt dit najaar gratis verspreid in bibliotheken voor de campagne Nederland Leest van de Stichting CPNB, rond het thema robotisering.

    • Thomas de Veen