Radio

NPO wil zendtijd radioprogramma’s Argos en Reporter halveren

De NPO wil de zendtijd van radioprogramma’s Argos en Reporter Radio per 2018 halveren. Dat bevestigen betrokkenen.

Reporter (KRO-NCRV) moet in januari verhuizen van zondagavond naar zaterdagmiddag, de plek van Argos (VPRO/Human/Vara). De programma’s zijn dan wekelijks om en om. In de ruimte op zondag wil de NPO volgens het Jaarplan Radio 2018, waarvan het concept in bezit is van NRC, „vernieuwing, tijdelijke formats en nieuwe vormen van onderzoeksjournalistiek”. De NPO wil de plannen op 22 juni definitief maken. De programma’s moeten ook 30 procent budget inleveren, zeggen Gerard Walhof, hoofdredacteur VPRO Radio, en Hans Laroes, hoofdredacteur journalistiek KRO-NCRV.

NPO-directeur radio Jurre Bosman vindt het voorbarig te zeggen dat de programma’s minder zendtijd of budget krijgen. „Dat is een gesprek dat we nu voeren”, laat hij per mail weten. Walhof beschouwt dat als een uitnodiging in gesprek te gaan. „Een dialoog is nog amper gevoerd.” Toen hij eind mei de plannen zag, was dat „enorm schrikken”.

Argos wordt gemaakt met een redactie van 6,5 voltijdsbanen. Reporter met vier mensen. Laroes: „Er zit een ondergrens aan de grootte van het team dat onderzoeksjournalistiek kan bedrijven.” Als deze plannen worden vastgesteld „ligt het voor de hand” dat de omroep in beroep gaat, aldus Laroes. Laroes en Walhof willen niet zeggen of de bezuinigingen banen gaan kosten.

Onderzoeksjournalistiek en actualiteiten noemt Bosman „van levensbelang” voor de NPO. Met de nieuwe plannen wil hij juist „een slag maken in kwaliteit en impact”. Een halvering van de zendtijd, maar budgetverlaging van 30 procent betekent tenslotte meer geld per minuut, redeneert de NPO.

Argos, komend seizoen 25 jaar, won belangrijke journalistieke prijzen als De Tegel en De Loep. Deze vrijdag zou het de Zilveren Reismicrofoon 2017 kunnen winnen. Het bereikt 170.000 mensen per aflevering, Reporter 80.000.

    • Menno Sedee