Oud-bondskanselier Helmut Kohl (87) overleden

De CDU-politicus was van 1982 tot 1998 bondskanselier.

Een foto genomen op 4 september 1990.
Een foto genomen op 4 september 1990. Foto Mark-Olivier Multhaup/AFP

Oud-bondskanselier Helmut Kohl is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn CDU-partij vrijdag bevestigd. Volgens Bild stierf hij vrijdagochtend thuis in zijn woonplaats Ludwigshafen.

De politicus was van 1982 tot 1998 bondskanselier. Eerst van West-Duitsland, vanaf 1990 van het herenigde Duitsland. Hij is daarmee de langstzittende bondskanselier van na de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Kohl was een machtsvirtuoos met gevoel voor juiste moment

Kohl wordt gezien als de vader van de Duitse eenwording. Ook was hij samen met de Franse president François Mitterrand de drijvende kracht achter het Verdrag van Maastricht in 1992, waarmee de Europese Unie werd opgericht.

In 2008 kwam hij na een val in een rolstoel terecht. Sindsdien kwakkelde hij met zijn gezondheid. In 2004 verscheen het eerste deel van tot nu toe drie delen van zijn memoires.

Reacties

Premier Mark Rutte heeft in een reactie op het overlijden van Kohl tegenover ANP zijn bewondering uitgesproken voor de voormalig staatsman:

“Helmut Kohl heeft als bondskanselier van de eenheid de Duitse geschiedenis en daarmee de Europese eigenhandig vorm gegeven. Duitsland verliest een groot staatsman die overtuiging en daadkracht paarde aan overleg en zorgvuldigheid. We herdenken hem met diep respect.”

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel was Kohl “de juiste persoon voor de juiste taak op het juiste moment”. Merkel zei daarbij dat Kohl haar leven “ingrijpend heeft veranderd”.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker noemt Kohl zijn “mentor en vriend” en de “essentie van Europa”:

Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker Helmut’s death hurts me deeply. My mentor, my friend, the very essence of Europe, he will be greatly, greatly missed https://t.co/ikJFdzK9m0

EU-president Donald Tusk zegt Kohl nooit te zullen vergeten:

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk I will always remember Helmut Kohl. A friend and a statesman who helped reunite Europe.

De Franse president Emmanuel Macron prees Kohl als “zeer groot Europeaan”. Hij deelde op Twitter een historische foto van François Mitterrand en Helmut Kohl uit 1984, bij de herdenking van de slachtoffers van de Slag om Verdun:

Twitter avatar EmmanuelMacron Emmanuel Macron Artisan de l’Allemagne unie et de l’amitié franco-allemande : avec Helmut Kohl, nous perdons un très grand Européen. https://t.co/62C4V0Reit

Oud-president van de Verenigde Staten George H.W. Bush liet weten dat hij en zijn vrouw Barbara “rouwen om het verlies van een ware vriend van vrijheid, en de man die ik beschouw als een van de grootste leiders van het naoorlogse Europa”. Volgens Bush’ opvolger Bill Clinton bereidde Kohl met zijn visionair leiderschap Duitsland en Europa voor op de 21ste eeuw:

Twitter avatar billclinton Bill Clinton Helmut Kohl’s visionary leadership prepared Germany and all of Europe for the 21st century. https://t.co/ltdamqIgt5

Gerhard Schröder, die Kohl opvolgde als bondskanselier, noemt hem een “grote patriot en Europeaan”. “De eenwording van ons land en continent zal voor altijd verbonden zijn met zijn naam.”

    • Etienne Verschuren