Nu ook ruzie Duitsland en VS om Nord Stream 2

Nieuwe complicaties voor de aanleg van de Nord Stream 2 pijpleiding door de Oostzee. Uit frustratie over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen stemde de senaat woensdagavond voor uitbreiding van sancties tegen Moskou met een aantal energieprojecten. De aanleg van Nord Stream 2 zou de veiligheid van Europese gasmarkt bedreigen en werd daarom onder het nieuwe sanctieregime geplaatst, dat overigens nog wel de handtekening van de president ontbeert.

Nord Stream 2 moet de levering door Gazprom van Russische gas aan Duitsland verdubbelen. Aanvankelijk ging het om een joint venture met een aantal westerse energiebedrijven, waaronder Shell. Die viel uit elkaar na felle kritiek op het project van Polen en de Baltische landen om geopolitieke redenen. De westerse energiebedrijven fungeren nu slechts als investeerders, Gazprom legt de pijplijn aan.

Duitsland en Oostenrijk hebben donderdag razend gereageerd. De VS hebben zich niet te bemoeien met Europese gaszaken, was de boodschap. Moskou reageert dat het de Amerikanen erom te doen is om meer eigen gas naar Europa te brengen. Brussel, dat juist bezig was een oplossing te bedenken, ziet het dossier alleen maar dikker worden.

    • Renée Postma