Grenfell Tower

Premier May gelast onderzoek naar brand, debat over ongelijkheid zwelt aan

Nu het vuur in Grenfell Tower is gedoofd, leidt de flatbrand tot een felle en polariserende discussie over ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk. Dat bleek donderdag. Zowel premier Theresa May als oppositieleider Jeremy Corbyn bezocht de rampplek.

Corbyn sprak met getroffenen, legde een arm om hen heen en beloofde voor hun rechten op te komen. „De waarheid moet boven tafel komen”, aldus Corbyn, die liet zich vergezellen door het pasgekozen Lagerhuislid voor Kensington. Labour behaalde een nipte overwinning in het kiesdistrict, gelegen in een van de rijkste buurten van het land.

Labour tracht van de flatbrand een voorbeeld te maken voor het strenge bezuinigingsbeleid van de Conservatieven. Volgens Corbyn worden de minst weerbaren onevenredig hard getroffen. „Als je in de uitgaven van lokale autoriteiten snijdt, moet er ergens een prijs betaald worden”, zei de Labourleider.

May meed bewoners tijdens haar korte bezoek. Ze ontmoette alleen de brandweerlieden die met gevaar voor eigen leven de afgelopen 48 uur reddingswerkzaamheden hebben verricht. May kondigde een openbaar onderzoek aan naar de oorzaak van de brand. Die verspreidde zich ongewoon snel. Waarschijnlijk worden de lokale autoriteiten, de beheerder van de torenflat met sociale huurwoningen, bewoners en experts gehoord.

Vooralsnog lijkt het erop dat het onderzoek zich zal richten op een renovatie die vorig jaar werd afgerond. Toen zijn er panelen aan de buitenkant van Grenfell Tower geplaatst, die volgens ooggetuigen in hoog tempo vlam vatten.

Inmiddels zijn zeventien doden geteld. Brandweercommandant Dany Cotton zei zeker te weten dat dat getal zal stijgen. „Er zijn er meer”, zei ze. Cotton weigerde te zeggen hoeveel bewoners en mogelijke bezoekers vermist waren. Het gebouw moet extra gezekerd worden voordat de zoektocht verder gaat.

Nederlandse torens pagina 8
    • Melle Garschagen