Grenfell Tower

Britse politie stelt onderzoek in naar brand, nog zeker 65 flatbewoners vermist

De Britse politie stelt een strafrechtelijk onderzoek in naar de brand in Grenfell Tower, die aan zeker zeventien mensen het leven heeft gekost. Dat heeft een woordvoerder van Scotland Yard donderdag bekend gemaakt. Volgens de politie zal een aantal van de slachtoffers nooit worden geïdentificeerd.

Vermoedelijk zijn tientallen mensen omgekomen. Het aantal vermisten stond vrijdagochtend nog op 65. Het gebouw moet extra verstevigd worden voordat de zoektocht verder kan gaan.

Nu het vuur in Grenfell Tower is gedoofd, leidt de flatbrand tot een felle en polariserende discussie over ongelijkheid in het Verenigd Koninkrijk. Dat bleek donderdag. Zowel premier Theresa May als oppositieleider Jeremy Corbyn bezocht de rampplek.

Corbyn sprak met getroffenen, legde een arm om hen heen en beloofde voor hun rechten op te komen. „De waarheid moet boven tafel komen”, aldus Corbyn.

Labour tracht van de flatbrand een voorbeeld te maken voor het strenge bezuinigingsbeleid van de Conservatieven. Volgens Corbyn worden de minst weerbaren onevenredig hard getroffen.

May werd fel bekritiseerd omdat ze tijdens haar korte bezoek niet sprak met bewoners. Ze ontmoette alleen de brandweerlieden die met gevaar voor eigen leven de afgelopen 48 uur reddingswerkzaamheden hebben verricht. May kondigde een openbaar onderzoek aan naar de oorzaak van de brand. Die verspreidde zich ongewoon snel. Waarschijnlijk worden de lokale autoriteiten, de beheerder van de torenflat met sociale huurwoningen, bewoners en experts gehoord.

Vooralsnog lijkt het erop dat het onderzoek zich zal richten op een renovatie die vorig jaar werd afgerond. Toen zijn er panelen aan de buitenkant van Grenfell Tower geplaatst, die volgens ooggetuigen in hoog tempo vlam vatten.

Nederlandse torens pagina 8