Terreurverdachte Eindhoven niet langer vast

De politie besloot uit voorzorg veel agenten in te zetten, nadat de man bij het Philips Stadion werd opgepakt.

Een agent bij het Philips Stadion, tijdens het concert van Guus Meeuwis.
Een agent bij het Philips Stadion, tijdens het concert van Guus Meeuwis. Foto Niels Wenstedt/ANP

De man die afgelopen vrijdag werd opgepakt bij het Philips Stadion in Eindhoven omdat hij daar aan het filmen was, komt voorlopig vrij. De rechter-commissaris besloot de vordering van het OM om de man veertien dagen langer vast te houden af te wijzen.

De 29-jarige man wordt door het OM verdacht van “mogelijke betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen van een terroristisch misdrijf”. Op 13 juni oordeelde de rechter-commissaris of de arrestatie van de man rechtmatig was. Dat was op basis van de informatie die de politie toen had het geval, zei de rechter.

In de tussentijd is er volgende de rechter-commissaris niet voldoende aangetoond dat er een “redelijk vermoeden van schuld” bestaat en daarom komt de man voorlopig vrij. De man zat sinds vorige vrijdag in beperkingen en mocht alleen contact hebben met zijn advocaat.

Mogelijk geradicaliseerd

Bij het Philips Stadion was op het moment dat de man aan het filmen was een concert van Guus Meeuwis bezig. De politie pakte hem op omdat hij stond te filmen en geen overtuigende verklaring kon geven waarom hij dat deed. Hij was niet in het bezit van een kaartje voor het concert. Toen de naam van de man door het politiesysteem gehaald werd, zag men dat hij bekend stond als “mogelijk geradicaliseerd”.

De man werd opgepakt en tientallen agenten begaven zich uit voorzorg naar het stadion en het centrum van Eindhoven. Er was geen concrete aanwijzing voor een aanslag.

    • Joram Bolle