‘Explosie bij kleuterschool China was misdrijf’

Een 22-jarige verdachte zou een huisgemaakte bom gebruikt hebben. Inmiddels is het dodental opgelopen naar 8.

Onderzoekers bezig bij de kleuterschool na de explosie.
Onderzoekers bezig bij de kleuterschool na de explosie. Foto Aly Song/Reuters

De explosie bij een kleuterschool in het oosten van China op donderdag was een misdrijf. Volgens de Chinese politie is het duidelijk dat er opzet in het spel was, meldt het Chinese persbureau Xinhua. Het aantal slachtoffers van de explosie is opgelopen naar acht, onder wie de verdachte.

De politie zegt de 22-jarige verdachte te hebben geïdentificeerd op basis van camerabeelden en DNA-materiaal, meldt AP. Aangezien in het appartement van de dader explosief materiaal is gevonden, heeft hij waarschijnlijk een huisgemaakte bom gebruikt.

Het is niet duidelijk of er een politiek motief was voor de daad. De man lijden aan zenuwstoornissen. Op de muren van zijn appartement waren volgens de politie woorden zoals “vermoord”, “dood” en “vernietig” geschreven. Ook zou hij door zijn psychische problemen school nooit hebben afgemaakt.

Bij de explosie zijn ook 65 mensen zijn gewond geraakt, waarvan acht nog in een kritieke toestand verkeren. Volgens autoriteiten zijn er geen kinderen of leraren omgekomen. In een video vlak na de explosie is te zien dat er wel kinderen gewond zijn geraakt. Het incident vond plaats in Fengxian, in het oosten van het land, toen ouders bij de ingang van de kleuterschool aan het wachten waren om hun kinderen op te halen.

Scholen in China zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk het doelwit geweest van aanvallen. Volgens autoriteiten ging het altijd om daders met psychische problemen. Zo verwondde een man vorig jaar zeven scholieren van een basisschool in het noorden van het land.

    • Christiaan Paauwe