EU wint sinds ‘Brexit’ aan populariteit

Onderzoek Pew

Europese burgers werden het afgelopen jaar positiever over de EU, dat geldt zelfs voor de Britten.

De stemming van Europa: wel referendumwens, geen exitverlangen, geen EU-beslissingen over vluchtelingen

Europese burgers zijn het afgelopen jaar veel positiever gaan denken over de Europese Unie, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amerikaanse opinie-onderzoeker Pew. Het bureau vroeg bijna 10.000 inwoners van tien (nu nog) EU-landen naar hun mening over de EU en landelijke politiek.

Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, dat bijna een jaar geleden stemde om de EU te verlaten, is nu een meerderheid enthousiast over diezelfde Unie. Bovendien denken Britten overwegend dat de ‘Brexit’ negatief voor hun eigen land zal uitpakken. Hebben de Britten dus spijt? “Het opvallende is dat recente peilingen uitwijzen dat een nieuw Brexit-referendum ongeveer dezelfde uitslag zou hebben”, vertelt Pew-onderzoeker Bruce Stokes aan de telefoon. „Dus een meerderheid voor ‘leave’. De meeste Britten die ik spreek verklaren dit uit een soort ‘verkiezings-moeheid’: de stemming in het land is veranderd, maar we willen niet nóg een referendum. Ze denken: de beslissing is nu genomen, let’s get on with it.”

EU-burgers mogen dan positiever denken over hun eigen Unie, dat enthousiasme moet niet overschat worden, zegt Stokes. „In geen van de onderzochte landen wil een meerderheid uit de EU stappen. Maar de meeste ondervraagden willen wél een referendum over die optie. Dat interpreteer ik als een schreeuw om aandacht: burgers willen gehoord worden. Ze willen nu nog niet uit de EU stappen, maar hun steun is niet onvoorwaardelijk. En we hebben de afgelopen jaren gemerkt hoe verrassend referenda kunnen uitpakken.” (NRC)

    • Jacco Hupkens