EU wint na Brexit-stem aan populariteit

Opinie-onderzoek

Europese burgers werden het afgelopen jaar positiever over de Europese Unie, dat geldt zelfs voor de vertrekkende Britten.

De stemming van Europa: wel referendumwens, geen exitverlangen, geen EU-beslissingen over vluchtelingen

Europese burgers zijn het afgelopen jaar veel positiever gaan denken over de EU, zo blijkt uit een nieuw rapport van Amerikaans onderzoeksbureau Pew. Dat vroeg bijna 10.000 inwoners van tien EU-landen naar hun mening over de Unie en landelijke politiek.

Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, dat bijna een jaar geleden stemde om de EU te verlaten, is nu een meerderheid enthousiast over de Unie. Bovendien denken Britten overwegend dat de ‘Brexit’ negatief voor hun eigen land zal uitpakken.

Hebben de Britten dus spijt? “Het opvallende is dat recente peilingen uitwijzen dat een nieuw Brexit-referendum ongeveer dezelfde uitslag zou hebben”, vertelt Pew-onderzoeker Bruce Stokes aan de telefoon. „Dus een meerderheid voor ‘leave’. De meeste Britten die ik spreek verklaren dit uit een soort ‘verkiezingsmoeheid’: de stemming in het land is veranderd, maar we willen niet nóg een referendum. Ze denken: de beslissing is nu genomen, let’s get on with it.”

EU-burgers mogen dan positiever denken over hun eigen Unie, dat enthousiasme moet niet overschat worden, zegt Stokes. „In geen van de onderzochte landen wil een meerderheid uit de EU stappen. Maar de meeste ondervraagden willen wél een referendum over die optie. Dat interpreteer ik als een schreeuw om aandacht: burgers willen gehoord worden. Ze willen nu nog niet uit de EU stappen, maar hun steun is niet onvoorwaardelijk. En we hebben de afgelopen jaren gemerkt hoe verrassend referenda kunnen uitpakken.” (NRC)