Curaçao

18 jaar geëist tegen pastor die kerkgangers misbruikte

Tegen een Curaçaose pastor die jarenlang leden van zijn kerk misbruikte is op woensdag achttien jaar cel geëist. Ook moet hem twintig jaar lang verboden worden om een kerk te leiden. Volgens het OM gaat het om de grootste misbruikzaak op Curaçao ooit, aldus de persofficier.

De 54-jarige Orlando B. zou vanaf 2004 tot 2016 op grote schaal vrouwelijke kerkgangers hebben misbruikt, niet alleen op het eiland maar ook in Nederland. Zijn Rains of Blessingkerk heeft dependances in Tilburg, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Een vertegenwoordiger van de Nederlandse organisatie zegt dat de kerk niets afwist van het misbruik. De eerste melding van misbruik werd gedaan in Rotterdam in 2014. Daar is vervolgens niets mee gebeurd. Het OM in Curaçao weet niet waarom de zaak toen niet is opgepakt. Pas na een tweede melding in 2016 begon het OM een zaak.

Tijdens de zitting woensdag werd volgens advocaat Olga Kostrzewski audiomateriaal afgespeeld waarin de pastor bekent. Hij beroept zich verder op zijn zwijgrecht. De pastor zou nog van veel kerkgangers steun krijgen. Hij zou tegen een van de slachtoffers hebben gezegd dat de verkrachtingen een vorm van duivelsuitdrijving waren. Omar Martha, oprichter van Rains of Blessing in Nederland, zegt dat de kerk door het schandaal een groot deel van haar aanhang is verloren. (NRC)

    • Christiaan Paauwe