China

Zeker 8 doden bij crèche na explosie zelfgemaakte bom

Een explosie door een zelfgemaakte bom bij een kleuterschool in het oosten van China heeft aan zeker acht mensen het leven gekost. Minimaal 59 mensen raakten gewond, van wie negen nog in kritieke toestand verkeren. Dat zeggen lokale ambtenaren.

De Chinese staats-tv maakte vrijdagmorgen bekend dat de oorzaak een zelfgemaakte bom was. Wat het motief is, is onduidelijk. Wel heeft de politie aangegeven dat het om een 22 jarige man gaat, die verward was. Op de plek waar hij de bom maakte stond ‘dood’ en ‘einde’ geschreven.

Hoeveel kinderen onder de slachtoffers zijn is ook nog onduidelijk. Twee slachtoffers overleden ter plaatse, vijf in het ziekenhuis.

De explosie vond donderdag plaats om 16.50 uur lokale tijd, toen ouders hun kinderen aan het ophalen waren van school. De kleuterschool bevindt zich in de stad Fengxian in de oostelijke provincie Juangs.

Op video’s is te zien hoe tientallen mensen, onder wie kinderen, bebloed op de grond liggen bij de ingang van de school. Sommigen zijn buiten bewustzijn, en bij een aantal zijn kleren door de explosie van het lichaam gerukt.

In het verleden waren Chinese crèches soms doelwit van aanvallen door geestelijk verwarde personen of mensen die wrok koesterden tegen de maatschappij. (AP)

    • Christiaan Paauwe