Personeel British Airways kondigt zomerstaking aan

De luchtvaartmaatschappij weigert af te zien van sancties tegen stakend cabinepersoneel.

BA wil de reisvoordelen schrappen voor werknemers die eerder dit jaar staakten voor een hoger loon.
BA wil de reisvoordelen schrappen voor werknemers die eerder dit jaar staakten voor een hoger loon. Foto Neil Hall/Reuters

Een deel van het cabinepersoneel van British Airways (BA) legt vanaf 1 juli ruim twee weken het werk neer. Dat heeft vakbond Unite vrijdag aangekondigd. Het personeel ziet zich genoodzaakt te staken nu BA weigert de straffen voor stakend personeel in te trekken.

BA wil de reisvoordelen schrappen voor werknemers die eerder dit jaar staakten voor een hoger loon. Ook werd stakend cabinepersoneel bonussen ontzegd van enkele honderden euro’s. Volgens Unite gaan dergelijke maatregelen in tegen het stakingsrecht van het personeel.

Juridische stappen

Naast de aangekondigde staking, die van zaterdag 1 juli tot en met zondag 16 juli zal duren, zegt Unite naar de rechter te zullen stappen namens de 1.400 leden van het cabinepersoneel als BA zijn standpunt niet wijzigt.

Afgelopen weekend werd een aangekondigde staking, die vanaf vrijdag vier dagen zou duren, opgeschort om nieuwe onderhandelingen mogelijk te maken. Het laatste compromisvoorstel van Unite moest vrijdag voor 12.00 uur worden ondertekend, maar werd door BA naast zich neergelegd.

Sinds het begin van het jaar werd door BA-personeel al 26 dagen gestaakt. Eerder werd wel een akkoord gesloten over hogere lonen.

Lees ook: British Airways wil zondag weer volgens schema vliegen

Storing

Naast stakende personeelsleden heeft BA ook te maken met financiële tegenslag als gevolg van de computerstoring die eind mei het vliegverkeer rond Londen Heathrow en Gatwick platlegde. De storing heeft het bedrijf volgens een eerste schatting 91 miljoen euro gekost, zo liet topman Willie Walsh donderdag weten.

Door de storing werden 726 vluchten geschrapt en 75.000 passagiers gedupeerd. De storing werd veroorzaakt door een fout tijdens het onderhoud aan het computersysteem.

    • Etienne Verschuren