Argos wint Zilveren Reissmicrofoon

Het radioprogramma met onderzoeksjournalistiek krijgt de prijs op het moment dat het zendtijd en budget dreigt te verliezen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Sander Koning/ANP

Argos heeft de Zilveren Reissmicrofoon gewonnen. Het onderzoeksjournalistieke programma van kreeg de prestigieuze radioprijs daags nadat bekend werd dat de zendtijd gehalveerd dreigt te worden. Later vrijdag wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Nipkowschijf voor het beste televisieprogramma heeft gewonnen.

Voor de Zilveren Reissmicrofoon waren ook het Radio 1-programma Nachtzuster van Astrid de Jong en Bernard Hammelburg van BNR genomineerd. Een eervolle vermelding ging naar OVT, Het Spoor Terug: Shakespeare’s vluchtelingen. De reportage van Mathijs Deen waarin parallellen getrokken worden tussen de huidige vluchtelingenproblematiek en die ten tijde van Shakespeare, geeft volgens de jury “inzicht in xenofobie die al zo oud is als de mensheid zelf”.

Donderdag werd bekend dat de NPO de zendtijd voor Argos en Reporter Radio vanaf 2018 wil halveren om ruimte te maken voor “vernieuwing, tijdelijke formats en nieuwe vormen van onderzoekjournalistiek”. Daarmee zouden ze ook een deel van hun budget verliezen. Critici vinden dat de bestaande onderzoeksjournalistiek niet mag lijden onder ambities voor nieuwe programma’s en roepen de NPO op de plannen terug te draaien.