Waarom is Wu opeens weg?

China De topman van het Chinese bedrijf achter verzekeraar Vivat is zoek. En hij is niet de enige met problemen.

Het plots verdwijnen van Wu maakt het Anbang-mysterie, een bedrijf waar we weinig van weten, alleen maar groter.
Het plots verdwijnen van Wu maakt het Anbang-mysterie, een bedrijf waar we weinig van weten, alleen maar groter. Foto Thomas Peter / Reuters

Met zijn aankoop van het Waldorf Astoria en bijvoorbeeld ook de Nederlandse verzekeraar Vivat is Wu Xiaohui een van dé boegbeelden van de Chinese golf op de wereldwijde overnamemarkt. Maar het is ernstig de vraag of Wu nog ooit terugkeert aan de top van het snel gegroeide verzekeringsbedrijf Anbang.

Woensdag maakte Anbang (Chinees voor ‘brenger van vrede en stabiliteit’) via een verklaring bekend dat Wu vanwege „persoonlijke redenen” tijdelijk zijn functie niet kan uitvoeren. Die aankondiging volgt op berichten in de Chinese media dat Wu door de autoriteiten zou zijn gearresteerd en meegenomen voor verhoor. De Financial Times meldde eerder deze maand al dat Wu het land niet mocht verlaten.

Wu is een selfmade miljardair, van verkoper van Volkswagens en autoverzekeringen werkte hij zich op tot topman van Anbang. Lang lag Wu uitstekend bij de Chinese autoriteiten. Hij staat te boek als een slimme ondernemer met uitstekende politieke connecties, getrouwd met een kleindochter van de gerespecteerde staatsman Deng Xiaoping die China na Mao opende voor de buitenwereld. Ook zou Wu goed hebben gelegen bij de Chinese president Xi.

In ongenade bij de autoriteiten

Dit jaar lijkt hij echter in ongenade geraakt bij de autoriteiten. Op de achtergrond spelen verschillende zaken. Zo hebben de autoriteiten grote zorgen over kapitaalvlucht uit China. Anbang is de laatste jaren een van de grote Chinese investeerders in het buitenland en strooide met miljarden voor het aanschaffen van vastgoed en verzekeraars in onder andere België, Nederland, de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea.

Ook hebben de Chinese autoriteiten optreden tegen risicovolle financiële producten hoog op de agenda geplaatst. In mei kreeg Anbangs levensverzekeringstak een tik op de vingers en mocht het drie maanden lang geen nieuwe producten op de markt brengen vanwege een risicovol product dat al op de markt was.

Wu is bovendien niet de enige tycoon uit de financiële sector die problemen heeft. Zo werd eerder dit jaar investeerder Xiao Jianhua volgens Chinese media zelfs uit Hongkong ‘ontvoerd’ naar China door agenten. Ook hij stond te boek als iemand met goede politieke connecties.

Het plotselinge verdwijnen van Wu maakt het Anbang-mysterie alleen maar groter. In 2015 verkocht de Nederlandse staat de verzekeringstak van het genationaliseerde SNS-Reaal (Vivat) voor 1 euro aan de Chinezen op voorwaarde dat het 1,35 miljard euro aan kapitaal zou investeren om de buffers te versterken.

Rond die verkoop bestonden al de nodige vraagtekens over Anbang. Het is niet beursgenoteerd en publiceert ook geen jaarverslagen. Over de aandeelhouders – en naar wie de winst dus toegaat – is veel onduidelijk.

Verrassend was dat topman Gerard van Olphen, die op verzoek van het ministerie van Financiën aanbleef, snel na de overname op straat werd gezet na een conflict met Wu. Met tegenzin maakte Anbang uiteindelijk de 1,35 miljard over.