Twee jaar extra garantie eigenaren sjoemel-Volkswagens

Volkswagen manipuleerde tests.
Volkswagen manipuleerde tests. foto FABIAN BIMMER / Reuters

Volkswagen gaat Europese eigenaren van auto’s met sjoemelsoftware twee jaar extra garantie geven. Dat heeft het bedrijf met de Europese Commissie afgesproken, meldde persbureau Reuters woensdag. Bestuurders kunnen geen financiële tegemoetkoming verwachten. Het is voor het eerst dat de autofabrikant met een compensatie komt in Europa sinds de dieselgate. Volkswagen zelf wil de afspraak met Brussel nog niet bevestigen.

Bijna twee jaar geleden werd duidelijk dat Volkswagen software geïnstalleerd had in auto’s waarmee het jarenlang emissietests van dieselmotoren manipuleerde. Wereldwijd zouden er zo’n elf miljoen auto’s met deze software rondrijden, waarvan de meerderheid verkocht was in Europa.

Hoewel Volkswagen toegeeft in de VS de wet te hebben overtreden, zegt het dat het volgens Europese wetgeving niet fout zat. Het is voor Brussel lastig om autofabrikanten aan te pakken, omdat veel verantwoordelijkheid ligt bij de verschillende lidstaten. Het was tot nog toe ook niet duidelijk of Brussel genoeg druk op het bedrijf kon uitoefenen om Volkswagen te dwingen tot compensatie.

Raadsman Patrick Haas van de in Nederland gevestigde Stichting Volkswagenaudiclaim liet donderdagochtend weten ongelukkig te zijn met de nieuwe afspraak: „Volkswagen blijft dus weigeren om haar klanten een echte oplossing te bieden.” De stichting is niet van plan om haar eis van financiële compensatie te laten varen.

    • Francisca Wals