Teruggefloten

Rotterdam te streng met milieuzone: oude benzineauto’s mogen binnenstad weer in

Personenauto’s en bestelwagens van vóór 1 juli 1992 die op benzine rijden, mogen de binnenstad van Rotterdam weer in en worden niet beboet. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank woensdag bepaald. Met de invoering van de Milieuzone per 1 januari 2016 werden oude auto’s uit het centrum geweerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. Stichting Rotterdamse Klassiekers, die bezitters van geweerde auto’s vertegenwoordigt, stapte naar de rechter. De rechtbank oordeelde dat bij de Milieuzone te weinig rekening is gehouden met de belangen van bezitters van oude auto’s. Ook is niet aannemelijk gemaakt dat de voertuigen, die 0,14 procent van het autoverkeer in Rotterdam vormen, een groot deel van de uitstoot van roet en stikstofdioxiden veroorzaken. Volgens de gemeente is de uitstoot van roet sinds de Milieuzone verminderd met 29 procent en die van stikstofdioxiden met 12 procent. Eenvijfde van die vermindering van stikstofdioxiden (2,4 procent) zou komen door het weren van oude auto’s op benzine en lpg. Het verbod blijft wel gelden voor personen- en bestelauto’s met een dieselmotor van vóór 1 januari 2001. (NRC)