Risico’s xtc-vergiftiging onderschat, stelt Trimbos Instituut na onderzoek

Groei incidenten

Eenderde van de drugsgebruikers die op een festival of dancefeest op een EHBO-post belanden, heeft xtc-pillen geslikt. Omgerekend raakt 1 op de 250 xtc-slikkers op een feest in problemen, variërend van te lage of te hoge bloeddruk, oververhitting, agressiviteit, bewustzijnsdalingen tot een coma. Dit staat in een onderzoek van het Trimbos Instituut dat deze donderdag gepubliceerd wordt. Het xtc-probleem wordt „onderschat”, zegt Trimbos-onderzoeker Esther Croes.

Het is de eerste keer dat er zulk omvattend onderzoek is verricht naar het gebruik van ecstasy en ongevallen door die drug in de afgelopen vijf tot tien jaar. Het Trimbos-instituut deed dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De aanleiding was onrust in de laatste jaren door pillen met een zware dosis werkzame stof en een toename van incidenten op evenementen.

Er waren tussen 2006 en 2015 in totaal 21 sterfgevallen die alleen aan xtc zijn toe te schrijven en 47 doden bij wie het middel in meer of mindere mate heeft bijgedragen aan het overlijden. De landelijke Monitor Drugsincidenten meldt tussen 2009 en 2015 8.400 xtc-gerelateerde incidenten.

Volgens Esther Croes, onderzoekster van het Trimbos, ligt het werkelijke aantal xtc-vergiftigingen flink hoger, omdat maar een deel van de incidenten gemeld wordt. Of gebruikers bekend zijn met het gebruik of niet, aan een pilletje kleven altijd risico’s: „Iedereen kan er door in problemen komen of er zelfs aan overlijden.”

    • Martin Kuiper
    • Philippus Zandstra