Raadslid Yazir eist rectificatie ‘Sabah’ op straffe dwangsom

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Yazir (CDA) werd na aantijgingen door de Turkse krant Sabah zo ernstig bedreigd dat hij zijn functie maandenlang moest neerleggen.

Turken demonstreren op 3 maart 2017 bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat geblokkeerd. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum.
Turken demonstreren op 3 maart 2017 bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat geblokkeerd. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum. Foto Marten van Dijl/ANP

De Turkse overheidsgezinde krant Sabah moet op haar Turkse en Duitse website berichten over het Rotterdamse CDA-gemeenteraadslid Turan Yazir rectificeren, en anders een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 1 miljoen euro. Dat is de eis die Yazir en de gemeente Rotterdam donderdag gezamenlijk voorlegden aan de kortgedingrechter.

Vlak na de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart van dit jaar betichtte de krant Yazir er onder meer van de Nederlandse imam te zijn van FETÖ. Zo noemt de Turkse regering de organisatie van de geestelijke Fethullah Gülen die volgens Ankara een „terreurgroep” vormt. Ook zou Yazir Nederlandse Turken hebben verraden en de coördinator zijn geweest van een actie tegen de demonstranten bij het consulaat.

Lees ook: Turkije dreigt met strenge vergelding na uitzetten minister

Omdat er niemand op de zitting was namens de Turkse krant, kon niemand bewijs aanvoeren voor de beschuldigingen. Dat had ook niet gekund, volgens de advocaat van Yazir. „Ik ben geen theoloog, ik kán helemaal geen imam zijn”, zei Yazir tegen de rechter.

De beschuldigingen passen volgens hem in een strategie om sympathisanten van Gülen die een actieve maatschappelijke rol spelen te beschadigen en te isoleren. Volgens Yazir gaat het om uitspraken die „die 80 procent van de Nederlandse Turken geloven”.

Yazir werd na de aantijgingen zo ernstig bedreigd, dat hij zijn gemeenteraadslidmaatschap enkele maanden moest neerleggen. Dat was de reden dat de gemeente ook procespartij was, liet raadsgriffier Han van Midden weten. „Dit is een ondermijning van het democratische proces in Nederland.”

Op 29 juli volgt de uitspraak.

    • Elsje Jorritsma