Overeenstemming bereikt over 8,5 miljard voor Griekenland

Griekenland ligt op koers om volgend jaar weer op eigen benen te staan, denkt de eurogroep.

De Spaanse minister Luis de Guindos (links) in gesprek met de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos.
De Spaanse minister Luis de Guindos (links) in gesprek met de Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos. Foto Geert Vanden Wijngaert/AP

De eurogroep en het IMF hebben afspraken gemaakt met Griekenland over 8,5 miljard euro aan noodsteun voor het land uit het Europese steunfonds EMS. Met het geld hoopt Athene op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt na overleg van de eurogroepministers. Voorzitter en demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) spreekt van een “belangrijke stap” naar financiële onafhankelijkheid van de Grieken, volgend jaar.

De eurogroep is tevreden over de manier waarop de Griekse regering haar financiën en de economie hervormt. Met name veranderingen in het belastingstelsel en de pensioenen hebben volgens de minister aanzienlijke besparingen opgeleverd. Die leveren een belangrijke bijdrage aan het behalen van de fiscale doelstellingen voor 2018, vinden de ministers. Het IMF acht nog wel nodig dat er schuldenverlichting voor het land komt om de lopende schulden houdbaar te houden.

Lees ook: Deal eurogroep blijft uit, spanning rond Griekenland loopt op

Het is de bedoeling dat Griekenland vanaf komend jaar weer tegen houdbare tarieven geld kan lenen op de kapitaalmarkt. De maatregelen die het land heeft doorgevoerd zijn volgens de eurogroep niet alleen van nut geweest om “achterstanden in te lopen”, maar ook om het vertrouwen van investeerders te herwinnen. Volgens Dijsselbloem kan nu begonnen worden aan een “exitstrategie” voor de Grieken uit het financiële steunprogramma.

Lees ook: Nu kunnen de Grieken weer verder

De eurogroepvergadering van donderdag werd beschouwd als de laatste kans om de miljarden vrij te maken, omdat de afspraken in sommige landen moeten worden voorgelegd aan de nationale parlementen. In juli verloopt voor Griekenland een deadline voor het terugbetalen van 7 miljard aan schulden.

Lagarde: Nederlandse lonen omhoog

IMF-directeur Christine Lagarde presenteerde tijdens de vergadering van de Europese ministers van Financiën de jaarlijkse evaluatie van de economische situatie van de eurolanden, meldt persbureau ANP. De groeiende binnenlandse vraag en werkgelegenheid zijn volgens het fonds reden voor optimisme. “Loonsverhogingen zouden in landen als Nederland en Duitsland nu zeer gepast zijn”, zei ze na afloop van de presentatie.

Lagarde waarschuwde dat de middenklasse in sommige eurolanden zich afvraagt waar de beloofde loonsverhogingen blijven. Ook riep ze landen met een begrotingsoverschot, waaronder Nederland, op investeringen te stimuleren en de inflatie aan te zwengelen.