Onderzoek naar 71 doden

Smokkelaars afgeluisterd bij vluchtelingenrit koelwagen

De smokkelaars van 71 vluchtelingen die in 2015 stikten in een koelwagen, werden tijdens de fatale rit afgeluisterd door Hongaarse opsporingsinstanties. Dat blijkt uit studie van onder andere de Süddeutsche Zeitung. Het drama had voorkomen kunnen worden.

In opnames van de opsporingsinstanties is te horen dat de smokkelaars bespraken dat vluchtelingen op wanden sloegen, schreeuwden. Een van de smokkelaars concludeerde dat ze doodsangst hadden: „Ik geloof dat ze geen lucht krijgen”. Een collega verbood hem de deuren open te doen, zei dat ze moesten doorrijden tot ze in Duitsland zouden zijn. Anders was er risico dat ze weg zouden rennen. Toen de chauffeur bij een tankstation toch besloot achterin te kijken, was iedereen gestikt. De groep werd gesmokkeld door een Afghaans-Bulgaars netwerk.

Hongaarse autoriteiten zeggen dat ze niet op tijd waren omdat er niet altijd een tolk aanwezig was. En er was niet altijd een ambtenaar actief de gesprekken aan het beluisteren. De officier van Justitie: „De Hongaarse autoriteiten konden de gesprekken [van de smokkelaars] niet altijd snel evalueren.”

Het proces start 21 juni; 11 smokkelaars worden ervan verdacht een criminele bende te vormen. De vier hoofdverdachten is moord ten laste gelegd. Eind dit jaar wordt het vonnis verwacht. (NRC)

    • Christiaan Paauwe