Liefdesbriefje als schatkaart naar de Heineken-miljoenen?

Wat is er gebeurd met de nooit gevonden Heineken-miljoenen? De 8 miljoen gulden (3,6 miljoen euro) aan losgeld die na de bevrijding van de ontvoerde topman Freddy Heineken in 1983 altijd spoorloos is gebleven. Dit mysterie speelt op de achtergrond een grote rol in de strafzaak tegen één van de Heineken-ontvoerders: Willem Holleeder. Hij wordt onder andere vervolgd voor betrokkenheid bij de moord in 2003 op een van de andere ontvoerders: zijn zwager Cor van Hout. Holleeders zus Sonja – de weduwe van Cor – heeft over de Heineken-miljoenen recent nieuwe verklaringen afgelegd.

Televisieprogramma EenVandaag besteedde er woensdagavond een uitzending aan. Sonja Holleeder bevestigt dat een deel van dat geld is belegd op de Amsterdamse Wallen en in de Achterdam in Alkmaar. Justitie heeft tussen 2006 en 2013 onderzoek gedaan naar deze criminele erfenis en uiteindelijk een schikking getroffen met Sonja, die ruim 1 miljoen euro moest betalen. In de nieuwe stukken waaruit EenVandaag citeert is een intrigerend detail opgedoken: een brief die Cor van Hout in 1985 zou hebben gestuurd naar Sonja. Het woord ‘Boom’ staat in die brief, met een hartje en heel veel XXX-tekens. Maar is het wel een onschuldig liefdesbriefje? Thomas van der Bijl, loopjongen van Van Hout, vertelde al in 2005 dat hij het Heinekenlosgeld had opgegraven onder een boom in het Bois de Boulogne in Parijs waar een hartje in stond gegraveerd. Als het kaartje van Cor authentiek blijkt, is dat een belangrijke bevestiging van zijn verhaal.

    • Jan Meeus