Examenvlog: uitslagen, ‘in de groepsapp zag ik dat bijna iedereen geslaagd is’

Tijdens de examenperiode vloggen examenkandidaten Babette, Elias en Angel over de eindexamens. Over waardeloze examens, geniale teksten, lastige vragen. Over breakdowns en stressende ouders. Volg de NRC-examenvloggers hier.

Ze is een stuk zenuwachtiger dan haar tweelingbroer. Babette (vwo) hoort daarnaast de uitslag pas rond 16.30 uur. „De verkeerde volgorde, want Cas maakt zich geen zorgen.”

Lees ook een verslag van de uitslagdag bij de broer en zus: Slopende middag wachten op uitslag

Havo-leerling Elias hoort zijn cijfers en is niet ontevreden. „Nederlands een 7,8.” „Serieus?”.

Angel (vmbo) heeft dan eindelijk het verlossende woord gehoord van haar mentor, na een zenuwslopende ochtend. Behalve bij het vak wiskunde had ze een goed gevoel over de examens. Maar je weet het nooit.

Eerdere video’s van onze vloggers:

Voor Babette (vwo) zit het laatste examen erop. Maar er is nog geen reden voor een feestje. “Ik voel me een beetje leeg.” Veel van haar vrienden hebben nog examens te gaan. “Ik kan het dus nog niet echt vieren. En ik weet ook niet of het ik gehaald heb natuurlijk.”

Ook voor Elias (havo) zijn de examens voorbij. Met zijn zusje Hester (die dezer dagen de telefoon opneemt bij de Laks klachtenlijn) maakt hij de balans op. In alle vrolijkheid.

Drama zit erop, dus ook Angel (vmbo) heeft deze maandag haar laatste examen erop zitten. Met een gerust hart kijkt ze terug op de examentijd. Op naar de opleiding voor onderwijsassistent.

Economie ging goed, vlogt vmbo’er Angel Knel (16) op donderdag. De eerste vraag ging over een stel dat een nieuw huis wil kopen. Maar wat als ze hun oude huis niet kunnen verkopen? Welke dubbele woonlasten hebben ze dan? Of kunnen ze beter hun huidige huis verbouwen? Angel denkt dat ze de vragen “zeker weten goed” heeft beantwoord.

Wiskunde vmbo was heel erg moeilijk, vlogt Angel Knel op woensdag. “Ik kwam tijd te kort. Eigenlijk bijna mijn hele klas.” Het examen Duits ging wel heel goed.

Economie was het moeilijkste examen tot nu toe, vlogt havo-leerling Elias Marseille op dinsdag. Voor het eerst wist hij niet wat er van hem gevraagd werd. Dat wordt compenseren.

Duits viel tegen maandag, vlogt vwo’er Babette Schutte. Dat wordt een onvoldoende. Maar wiskunde C was wel te doen. Ze heeft ook nog een tip voor alle examenkandidaten: stop met kijken naar die correctievoorschriften. Die verhogen de stress. Tweelingbroer Cas doet een dansje.

Angel Knel (16) en Denice Vlielander (16) hadden verwacht dat het vmbo-examen Nederlands wel wat moeilijker zou zijn. Maar het was een makkie. Het was hun eerste examenvak deze week.

Elias Marseille (17) over het havo-examen Nederlands donderdag. “Dat viel eigenlijk best wel mee”.

‘Lieve cito, wat was dát?’. De tweeling Babette en Cas Schutte deed woensdag vwo-examen in Nederlands. En ze vonden het “waardeloos”.

Lees ook: Wie heeft er meer stress: de kinderen of de ouders?

Vlogs in de aanloop naar de examens:

Elias Marseille (17)

Scholier: Elias (17, doet havo-eindexamen op de OSG De Hogeberg).
Gezin: Hans Marseille (57,dominee) en Wikke Huizing (50, dominee), Felix (15, 4 vwo) en Hester (14, 2e klas havo/vwo).
Woonplaats: Den Burg, Texel.

Babette Schutte (17)

Scholieren: de tweeling Cas en Babette Schutte (17) doet vwo-examen aan het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden.
Ouders: Sheila Elkerbout (58, kinderhypnotherapeut) en Henk Schutte (61, docent anatomie aan de VU). Oudere broer en zus zijn al het huis uit.

Angel Knel (16)

Scholier: Angel Knel (16), doet haar mavo-examen op de Palmentuin in Rotterdam-Zuid.
Ouder: moeder Sherida Knel (46), voormalig buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van stadsvervoerder RET, nu arbeidsongeschikt.