Dode bij brand in gevangenis Scheveningen

De gevangene die in de cel zat waar de brand uitbrak, overleefde het niet.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij een brand in de gevangenis in Scheveningen is een dode gevallen. Dat meldt de brandweer. Het vuur brak rond 00.30 uur in de nacht van woensdag op donderdag uit in een cel van de penitentiaire inrichting. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk.

Met een traumahelikopter is nog een arts ingevlogen om de persoon te redden, maar dat bleek niet meer mogelijk. De politie heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet bekendgemaakt. Andere gevangenen zijn nagekeken voor het inademen van rook, maar volgens de brandweer hadden ze geen verdere behandeling nodig.

De brand ontstond in een van de cellen, waarna rook zich verspreidde zich over de afdeling. De gevangene die in de cel zat waar de brand uitbrak, overleefde het niet. De vleugel van het complex waar de brand woedde, werd ontruimd door beveiligers en de brandweer nadat er veel rook vrijkwam. De personen zijn in het complex opgevangen.

Tribunalen

De penitentiaire inrichting in Scheveningen bestaat uit een Penitentiair Psychiatrisch Centrum, Zeer Beperkt Beveiligde Inrichting en het Justitieel Centrum voor Somatische Zorg.

Daarnaast verzorgt de locatie capaciteit voor verdachten die voor moeten komen bij de internationale tribunalen waaronder het Internationaal Gerechtshof, het gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties.

    • Bas Tooms