Auto-industrie

Twee jaar extra garantie voor bezitters sjoemel-VW’s in Europa

Volkswagen zal Europese eigenaren van auto’s met sjoemelsoftware twee jaar extra garantie geven. Dat heeft het bedrijf met de Europese Commissie afgesproken, meldt Reuters. Bestuurders kunnen geen financiële tegemoetkoming verwachten. Het is voor het eerst dat de autofabrikant met een compensatie komt in Europa sinds dieselgate. Volkswagen zelf wil de afspraak met Brussel nog niet bevestigen. Bijna twee jaar geleden werd duidelijk dat Volkswagen software geïnstalleerd had in auto’s waarmee het jarenlang emissietests van dieselmotoren manipuleerde. Wereldwijd zouden er zo’n elf miljoen auto’s met deze software rondrijden. Amerikaanse bezitters van een Volkswagen kregen schadevergoeding. Het bedrijf werd in de VS veroordeeld tot een boete van 2,6 miljard euro. (NRC)