18 jaar geëist tegen pastor die kerkgangers misbruikte

De leider van de Rains of Blessingkerk in Curaçao misbruikte tientallen vrouwen en meisjes.

Willemstad in Curaçao, waar de Rains of Blessingskerk van Orlando B. gevestigd is.
Willemstad in Curaçao, waar de Rains of Blessingskerk van Orlando B. gevestigd is. Foto Getty

Tegen een Curaçaose pastor die jarenlang leden van zijn kerk misbruikte is op woensdag achttien jaar cel geëist. Ook moet hem twintig jaar lang verboden worden om een kerk te leiden. Dat bevestigt een persofficier naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. Volgens het OM gaat het om de grootste misbruikzaak op Curaçao ooit.

De 54-jarige Orlando B. zou vanaf 2004 tot 2016 op grote schaal vrouwelijke kerkgangers hebben misbruikt, niet alleen op het eiland maar ook in Nederland. Zijn Rains of Blessingkerk heeft dependances in Tilburg, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Een vertegenwoordiger van de Nederlandse organisatie zegt dat de kerk niets afwist van het misbruik.

B. staat terecht voor misbruik van tien slachtoffers: vijf minderjarigen en vijf vrouwen tussen de 18 en 25 jaar. De eerste melding van misbruik werd gedaan in Rotterdam in 2014. Advocaat van de slachtoffers Olga Kostrzewski zegt dat daar in eerste instantie niets mee is gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dit. Het onderzoek liep lastig, maar zou nooit hebben stilgelegen.

Na een tweede melding in 2016 van een andere minderjarige kerkganger in Curaçao begon de zaak te lopen, waarna tientallen slachtoffers zich meldden. Een woordvoerder van het OM in Nederland laat weten:

“Toen vervolgens bleek dat de Curaçaose zaak zo omvangrijk was, is besloten de Rotterdamse zaak te voegen bij die van Curaçao. De zaak is vervolgens ook overgedragen aan het OM aldaar. Terwijl het onderzoek daar liep, heeft de politie hier ook getuigen gehoord in de Curaçaose zaken.”

Tijdens de zitting op woensdag werd volgens advocaat Kostrzewski audiomateriaal afgespeeld waarin de pastor zijn daad bekende. Ook liet het OM beelden zien van diensten van de kerk. De pastor zou ondanks het schandaal nog door veel kerkgangers gesteund worden.

Duiveluitdrijving

De pastor zei onder meer tegen een slachtoffer dat de verkrachtingen een vorm van duivelsuitdrijving waren. Volgens de vrouwen en meisjes kregen ze een drankje toegediend waardoor ze geen weerstand konden bieden. De Curaçaose persofficier Norman Serphos reageert:

“Vervolgens oefende hij veel druk uit op de slachtoffers. Hij zei dat als ze het aan hun ouders zouden vertellen, ze toch hem geloven. Hij zou als pastor de overhand hebben.”

Volgens justitie gaf hij de slachtoffers herhaaldelijk de volgende dag een morning-afterpil. Een vrouw raakte vijf keer zwanger, waarna B. vervolgens zelf de abortussen betaalde. De pastor heeft verder niets over het schandaal gezegd en beroept zich op zijn zwijgrecht.

Omar Martha, oprichter en zelfbenoemd apostel van Rains of Blessings in Nederland, zegt dat de kerk door het schandaal een aanzienlijk deel van haar aanhang is verloren.

“Ze lopen allemaal weg. Eerst hadden we zo’n vijftig leden, maar tientallen leden hebben de kerk verlaten.”

De Rains of Blessings organiseert ondanks het schandaal nog steeds wekelijkse diensten, maar de Nederlandse organisatie heeft naar eigen zeggen geen contact meer met Orlando B.