Zaak-Dotterbloem

Ook Van Middelkoop zou douceurtje gekregen hebben

Na Henk Kamp (VVD) en Hans Hillen (CDA) is de naam van een derde (voormalig) minister van Defensie opgedoken in de zaak-Dotterbloem: Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

De zaak draait om van corruptie verdachte ambtenaren en te vrijgevige autobedrijven.

De chauffeur van Van Middelkoop zou bij autobedrijf Pon een huurauto (een Volkswagen Tiguan) hebben meegekregen waarvoor Pon de rekening betaalde.

Dat bleek dinsdag bij een regiezitting in de rechtbank in Rotterdam. Diverse advocaten willen nu Van Middelkoop als getuige horen in de strafzaak tegen zes van corruptie verdachte ambtenaren. Datzelfde geldt voor demissionair minister Kamp, die gratis navigatie-CD’s kreeg van Pon en voor Hans Hillen, die vorige week in NRC verklaarde dat hij de zaak het liefst buiten het Openbaar Ministerie (OM) en de Tweede Kamer om had afgehandeld. Volgens de advocaten is er sprake van klassenjustitie omdat de oud-ministers dezelfde voordeeltjes kregen als de verdachten maar niet worden vervolgd. Maar volgens het OM voegt het horen van de oud-ministers niets toe aan het dossier.

De rechtbank beslist waarschijnlijk vrijdag over de wensen van de advocaten. (NRC)

Economie pagina E3
    • Merijn Rengers