Taxiplatform

Topman van Uber met verlof na rapport over giftige werkcultuur

De bestuursvoorzitter en medeoprichter van taxiplatform Uber Technologies, Travis Kalanick, gaat met verlof. Het is niet bekend wanneer hij zal terugkeren. Ook maakte de topman dinsdag bekend een deel van de taken die nu binnen zijn functie vallen over te zullen dragen aan een andere bestuurder, zo meldt Bloomberg. Het besluit komt na een rapport van voormalig openbaar aanklager Eric Holder, die was ingehuurd door Uber zelf om de giftige bedrijfscultuur te onderzoeken.

Ook volgt het besluit op een eerder controversieel rapport dat begin deze maand uitkwam over de werkcultuur bij Uber. Daaruit bleek dat er in het bedrijf sprake was van wijdverbreide seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Meer dan twintig medewerkers van het taxibedrijf werden naar aanleiding van die onthullingen ontslagen.

Seksisme en spionage

Kalanick schrijft in een memo dat hij tijd nodig heeft om stil te staan bij het verlies van zijn moeder, die eerder dit jaar overleed. Ook geeft hij toe medeverantwoordelijk te zijn voor de moeilijke situatie waarin het bedrijf op het moment verkeert. Eerder dit jaar lekte een video uit waarin te zien was hoe Kalanick in woede uitbarst tegen een Uber-chauffeur. Ook werd hij beschuldigd van seksisme en bedrijfsspionage.

Adviseur Holder gaf naar aanleiding van zijn onderzoek op basis van zo’n 200 interviews met medewerkers van Uber 47 aanbevelingen aan het bedrijf. Het bedrijf moet onder meer werken aan de mate van toezicht, zijn culturele waarden herschrijven, alcoholconsumptie tijdens bedrijfsuitjes minderen en intieme relaties tussen werknemers en chefs verbieden. Ubers raad van bestuur stemde zondag unaniem in met de voorstellen van Holder.

In totaal werken er meer dan 14.000 mensen voor Uber. Ondanks de recente schandalen is het bedrijf nog altijd aan het groeien: in eerste kwartaal steeg de omzet tot omgerekend 3 miljard euro.