Rederij Vroon in nood door hoge schuldenlast

Het bedrijf, een van de grootste rederijen van Nederland, onderhandelt nu met schuldeisers over een oplossing.

Video Vroon op Youtube

De van oorsprong Zeeuwse rederij Vroon verkeert in financiële nood. Het bedrijf is niet in staat om zijn leningen terug te betalen en is nu met schuldeisers in gesprek over een reddingsplan, zo is te lezen in het jaarverslag over 2016. Vroon is met bijna tweehonderd schepen en bijna drieduizend werknemers een van de grootste rederijen van Nederland.

Oorzaak van de betalingsproblemen zijn de tegenvallende inkomsten, die voortkomen uit een prijzenoorlog in het scheepsvervoer. De omzet van Vroon daalde vorig jaar met ongeveer 14 procent naar 485 miljoen euro. Ook moest het bedrijf flink afschrijven op zijn vloot, waardoor Vroon bleef zitten met een nettoverlies van 189 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog een kleine winst van 2,6 miljoen euro.

Lees meer over de problemen bij rederijen: Containers vervoeren met megaschepen loont niet meer

Al vorig jaar zomer heeft Vroon betrokken partijen op de hoogte gebracht van de naderende betalingsnood. Na gesprekken met schuldeisers en financieel adviseurs is toen besloten om per 31 december te stoppen met het aflossen van schulden. Vroon moet in 2017 meer dan 1,3 miljard euro aan kortlopende schulden terugbetalen.

Nog steeds geen akkoord met schuldeisers

Begin dit jaar heeft Vroon schuldeisers een plan gepresenteerd om de schulden te saneren, maar tot een akkoord zijn de partijen vooralsnog niet gekomen. Het bestuur van de rederij hoopt nu nog voor de zomer het eens te worden over het herstructureren van de schuldenlast. Vaktijdschrift Nieuwsblad Transport was woensdag de eerste die de problemen bij Vroon op het spoor kwam.

In hoeverre de onderhandelingen met de schuldeisers zijn gevorderd sinds de publicatie van het jaarverslag wilde Vroon woensdag niet vertellen. Ook over de oorzaak van de hoge schuldenlast wilde het bedrijf niets kwijt. In een telefonische reactie liet het bedrijf weten voorlopig “geen commentaar” te hebben. Tegenover ANP beperkte een woordvoerder zich tot:

“Als we wat te melden hebben, dan komen we vanzelf met nieuws naar buiten.”

‘Het ging al langer slecht’

Voor bestuurder Marcel van Dam van vakbond Nautilus komen de problemen bij Vroon niet als een verrassing. Onlangs ontving hij nog een brief waarin het bedrijf aankondigde twee olietankers te verkopen bij dochterbedrijf Iver. Komende maand gaan nog eens drie van dat soort schepen in de verkoop. Het Nederlandse personeel op die schepen komt op straat te staan, weet Van Dam.

Ook bij Vroon Offshore in Den Helder – een tak die assisteert bij onder meer de bouw van windmolenparken en de zoektocht naar olie in de zeebodem – rommelt het al langer, aldus de bestuurder.

“Een groot deel van de vloot ligt daar werkeloos aan de kade. Vroon heeft onlangs al voorgesteld om de cao te verslechteren. Ook daar staat de werkgelegenheid onder druk.”

Volgens Van Dam is de situatie bij Vroon typerend voor de hele sector: rederijen hebben te veel schepen laten bouwen, waardoor ze nu kampen met overcapaciteit en de tarieven die ze kunnen vragen teruglopen. Vorige week nog moest de grote Duitse rederij Rickmers faillissement aanvragen en eerder gingen ook de kleinere Nederlandse zeevervoerders Abis en Flinter al aan betalingsproblemen ten onder.

Te veel schepen aangeschaft

Vakbond Nautilus heeft nu een verzoek gedaan om de financiën van Vroon in te zien, maar daar is vooralsnog niet op gereageerd. Bestuurder Van Dam wil de komende tijd met het bedrijf om tafel om te overleggen over een sociaal plan voor het Nederlandse personeel dat op straat komt te staan. Hoeveel van de ruim 2.900 werknemers van Vroon uit Nederland komen, weet de bestuurder niet exact.

Vroon houdt zich onder meer bezig met het vervoer van containers, vee en chemische stoffen. Het bedrijf ontstond in 1890 als verscheper van agrarische producten en steenkool. Naast vervoer van stoffen assisteert Vroon bij offshore-activiteiten. Slechts 23 schepen van Vroon varen onder de Nederlandse vlag.

    • Joost Pijpker