Recensie

Perfume Genius shockeert met zachtheid

Pop

Het Amerikaanse Perfume Genius, rond zanger Mike Hadreas, speelt orkestrale muziek, vol onverwachte wendingen. Hadreas is een markante performer in strapless broekjurk.

Bij Perfume Genius, alias van de Amerikaanse zanger Mike Hadreas, gebeurt alles onverwacht: intonatie, bewegingen, muzikale overgangen. Ook zijn uiterlijk is eigenzinnig: de tengere Hadreas, met korte kuif, was bij zijn concert, dinsdagavond in Paradiso Noord, gekleed in een zwarte strapless broekjurk, over een openvallend wit overhemd. Terwijl hij ingetogen stond te zingen, barstte Hadreas nu en dan uit in soepele balletposes. Het overhemd ging uit, de broekjurk zakte af.

De 35-jarige zanger uit Seattle maakte inmiddels vier albums, en stapte op het recent verschenen No Shape over naar een orkestraler geluid. Bij zijn optredens laat hij zich nu begeleiden door drie muzikanten die niet veel doen, maar gedisciplineerd hun accenten toevoegen. Bijvoorbeeld in openingsnummer ‘Otherside’, ook het hoogtepunt van het nieuwe album, waar Hadreas in hoog register een verlangend liedje zingt, bij dromerige piano. Op die sfeer wordt drastisch ingebroken door een massief jubelkoor uit het keyboard, ondersteund door paukenslagen. Hoe engelachtig ook, het effect komt als een schok. Dat lijkt Hadreas’ bedoeling: schokken met zachtheid.

Voor een toegewijd juichend publiek, kronkelde hij gepijnigd in elkaar om zich vervolgens uit te strekken in muzikale verrukking. Samen met de band speelde Hadreas de nummers van zijn laatste en voorlaatste album, en een passende cover van ‘Kanga Roo’, van cultband Big Star.

Hadreas’ stem werd bewerkt met effectapparatuur waardoor deze een vollere, bijna Elvis-achtige klank kreeg. Het was jammer dat dat effect steeds gebruikt werd. Binnen deze persoonlijke sfeer was een onopgesmukte stem welkom geweest.

In Hadreas voordracht zit een ongrijpbaar soort leed. Dat leed, te herkennen in zijn blik en schichtige bewegingen, hangt wellicht samen met de moeizame acceptatie van zijn geaardheid, in een vijandige omgeving (Seattle). Die ongrijpbaarheid heeft Hadreas inmiddels verwerkt tot een uitzonderlijk handelsmerk.

    • Hester Carvalho