Pa laat dochter gratis wonen

Het kwam zo mooi uit. Vader was bestuurder van een zorginstelling die een zorgboerderij en manege exploiteerde. Dochter studeerde psychologie en was gek op paarden. Eerst werkte ze alleen als vakantiekracht op de zorgboerderij, maar na haar afstuderen ging ze aan het werk als psycholoog bij de zorgmanege. Ze had er twee paarden en zelfs een instructeur tot haar beschikking. Ze woonde ook op het complex. De eerste twee jaar betaalde ze geen huur, het laatste jaar betaalde ze een huur van 500 euro per maand. Een erg laag bedrag voor een huis dat bijna 1.500 euro per maand zou kunnen opbrengen, vond de Belastingdienst. En ook het privégebruik van de paarden begon op te vallen. De inspecteur corrigeerde de aangifte van de vader door de uitgespaarde huur en manegekosten op te tellen bij zijn resultaat uit overige werkzaamheden.

Voor de rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt de vader dat zijn dochter als tegenprestatie toezicht hield op de manege en de paarden verzorgde. Er was dus wel een zakelijke huur betaald, alleen deels in natura.

Maar omdat de afspraken nergens zwart op wit staan, wil de rechter er niet aan. Hij ziet niets anders dan een bestuurder die zijn dochter goedkoop laat wonen en gratis haar hobby laat uitoefenen op kosten van de stichting. Het privévoordeel wordt alsnog bij de bestuurder belast.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBZWB:2017:2459