kunstmarktSpectaculair schilderij van Parmigianino verkocht aan Getty Museum Los Angeles

Parmigianino: Maria met zoon, Joh. de Doper en Maria Magdalena
Parmigianino: Maria met zoon, Joh. de Doper en Maria Magdalena

Het J. Paul Getty Museum in Los Angeles heeft een spectaculair zestiende-eeuws schilderij van de Italiaanse kunstenaar Parmagianino (Francesco Mazzola) verworven. Het gaat om een in 1540 gemaakt religieus schilderij met Maria en Zoon en Maria Magdalena en Johannes de Doper, dat voor 24,5 miljoen pond (bijna 29 miljoen euro) is verkocht door de Britse familie Dent-Brocklehurst, eigenaren van Sudeley Castle in Gloucestershire.

In februari vaardigde het Britse ministerie van Cultuur een voorlopig exportverbod voor het schilderij af. Tot afgelopen vrijdag kregen Britse kopers de tijd om het schilderij voor het overeengekomen bedrag te kopen. Omdat zich geen kandidaten hebben gemeld, mag het schilderij nu naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd. Het doek was ruim 250 jaar in Brits bezit.

De National Gallery in Londen heeft het schilderij pas nog geëxposeerd. De directie van het museum besloot geen fondsenwervingscampagne op touw te zetten, omdat het bezig is met de aanschaf van andere kunstwerken.

    • Arjen Ribbens