Hoge Republikein gewond door schietpartij

Steve Scalise en zijn partijgenoten werden beschoten tijdens een honkbaltraining.

Steve Scalise in het Capitool in Washington, begin mei.
Steve Scalise in het Capitool in Washington, begin mei. Foto Shawn Thew/EPA

Congreslid Steve Scalise, een kopstuk binnen de Amerikaanse Republikeinse partij, is woensdagochtend (plaatselijke tijd) neergeschoten tijdens een honkbaltraining in Alexandria, in de staat Virginia. Dat bevestigt het Witte Huis. Vijf partijmedewerkers en politieagenten zijn eveneens geraakt. Scalise ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De vermoedelijke schutter is een 66-jarige man uit Illinois, meldt The Washington Post op basis van bronnen. Hij werd neergeschoten en is volgens Donald Trump aan zijn verwondingen overleden.

De verdachte, James T. Hodgkinson, zou een fanatiek tegenstander zijn van president Trump en diens Republikeinse partij. Hij lijkt een aanhanger geweest te zijn van de onafhankelijke senator Bernie Sanders. Hij zei geschokt te zijn over de aanval, en veroordeelde die in de “sterkst mogelijke woorden”:

“Werkelijke verandering kan alleen bereikt worden door geweldloze acties en alles dat daar tegenin gaat druist in tegen onze meest diepgewortelde Amerikaanse waarden.”

Ook president Trump sprak in een verklaring verzoenende woorden:

“We kunnen van mening verschillen, maar laten we er in tijden als deze ook bij stilstaan dat iedereen die in de hoofdstad van onze natie werkt hier is omdat zij bovenal van ons land houden.”

Heup

Mo Brooks, een lid van het Huis van Afgevaardigden, was getuige was van de schietpartij en zei tegen CNN dat de schutter een “enigszins gezette” witte man is. Hij zou een semiautomatisch geweer hebben gebruikt. “Scalise kroop weg en liet een bloedspoor achter”, aldus Brooks.

Twitter avatar AlexandriaVAPD Alexandria Police UPDATE: Suspect is in custody and not a threat. PIO will be onscene shortly to share updates.

In een verklaring laat de staf van Scalise weten dat de politicus in zijn heup is geraakt en inmiddels is geopereerd. In tegenstelling tot wat eerder is gemeld, verkeert Scalise in kritieke toestand.

Op een video van CBS is te zien hoe Scalise in een traumahelikopter wordt gelegd. De tekst gaat verder onder het filmpje.

Majority Whip

Scalise is sinds 2014 de zogeheten majority whip van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. In die functie probeert Scalise een meerderheid te vergaren voor wetsvoorstellen van zijn partij.

De Republikeinse politici waren aan het trainen voor de Congressional Baseball Game. Dat is een jaarlijkse honkbalwedstrijd voor het goede doel tussen Republikeinse en Democratische Congresleden. De honkbalpartij moet donderdag gespeeld worden in het Nationals Park, een stadion in de stad Washington.

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Vincent Sondermeijer