In beeld

Grote brand in woontoren Londen

Er zijn minstens zes doden en meer dan zeventig gewonden gevallen bij een brand in een flatgebouw in het westen van Londen op woensdag. Bewoners werden verrast in hun slaap door een brand die razendsnel om zich heen greep. “Dit heb ik in mijn 29 jaar als brandweerman nog nooit meegemaakt”, zei de Londense brandweerchef.
Het gaat om het 24 verdiepingen tellende Grenfell-gebouw in North Kensington.
Toby Melville/Reuters
De brand ontstond iets voor 1:00 uur woensdagochtend. Mensen werden midden in de nacht verrast. Het brandalarm zou nauwelijks hoorbaar zijn geweest.
Daniel Leal-Olivas/AFP
De Londense brandweer kreeg om 00.54 uur de eerste melding en was binnen zes minuten aanwezig. Omdat het een groot en complex gebouw is, was veel onduidelijk, schreef het hoofd van de Londense brandweer Dany Cotton op Facebook.
Toby Melville/Reuters
De brand ontstond op de tweede verdieping en kreeg binnen korte tijd alle verdiepingen van het gebouw in zijn greep.
Daniel Leal-Olivas/AFP
Er zat zo veel vaart achter dat het op een vuurwerkshow leek, zei een bewoner tegen de BBC. Omwonenden meldden grote paniek.
Matt Dunham/AP
Reddingswerkers hadden moeite om verder te komen dan de twintigste verdieping, aldus de brandweer.
Neil Hall/Reuters
“Als de gevel brandt, je ramen knappen en de rookt naar binnen komt, kun je niks meer doen. Zeker wanneer ook de vluchtwegen via de gang zijn geblokkeerd”, zegt brandpreventiedeskundige Peter van de Leur tegen NRC. De bewoners van de hoogste verdiepingen van de Londense woontoren konden geen kant op.
Matt Dunham/AP
Brandweerlieden wisten veel inwoners te redden, maar konden de bovenste vier verdiepingen niet bereiken. Getuigen zagen hoe mensen van de hoogste etages sprongen.
Matt Dunham/AP
De nabijgelegen snelweg A40 (links) is afgesloten. Dertig gebouwen rond de woontoren zijn ontruimd.
Toby Melville/Reuters
Londenaren wordt gevraagd om uit de buurt te blijven.
Daniel Leal-Olivas/AFP
Een actiegroep waarschuwt al sinds 2013 voor gebrekkige brandveiligheid in de toren. Het gebouw uit 1974 is vorig jaar nog gerenoveerd. Het kreeg daarbij nieuwe gevelisolatie.
Victoria Jones/PA via AP
De actiegroep waarschuwde al langer over rondslingerend zwerfvuil in gangen, laks toezicht en gebrekkige veiligheidsmaatregelen. „Alleen een absolute catastrofe zal de verwaarlozing blootleggen”, schreef de actiegroep enkele jaren geleden.
Neil Hall/Reuters
Autoriteiten bevestigen ten minste zes doden. Zeventig gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen, van wie twintig in kritieke toestand.
Daniel Leal-Olivas/AFP
Brandweerlieden lopen in een met puin bezaaide speeltuin aan de voet van de toren.
Neil Hall/Reuters
Hulpdiensten rusten uit na het bluswerk. Veertig wagens, tweehonderd brandweermannen en meer dan honderd ambulancebroeders waren in de nacht ter plekke bij Grenfell Tower.
Matt Dunham/AP
Brandweercommandant Cotton wilde niet speculeren over de oorzaak van de brand. „Totaal ongepast op dit moment”, zei ze. Een actiegroep van bewoners waarschuwde al langer over rondslingerend zwerfvuil in gangen, laks toezicht en gebrekkige veiligheidsmaatregelen. „Alleen een absolute catastrofe zal de verwaarlozing blootleggen”, schreef de actiegroep enkele jaren geleden.
Adrian Dennis/AFP