Football Leaks

Ronaldo vervolgd voor belastingfraude

Voetballer Cristiano Ronaldo wordt in Spanje vervolgd voor belastingfraude. Dat heeft de Spaanse justitie dinsdag bekendgemaakt, meldt dagblad El Mundo.

De Portugese ster van Real Madrid zou volgens de officier van justitie 14,7 miljoen euro hebben achtergehouden voor de fiscus. Volgens de officier van justitie was Ronaldo zich bewust van het feit dat hij een illegale bedrijfsstructuur gebruikte om tussen 2011 en 2014 zijn inkomsten uit portretrechten te verbergen.

De rechtszaak volgt op onthullingen van Football Leaks, het datalek op basis waarvan NRC als onderdeel van onderzoeksnetwerk European Investigative Collaborations eind vorig jaar artikelen publiceerde. Zo werd bekend dat Ronaldo zo’n 63,5 miljoen euro had weggesluisd naar de Britse Maagdeneilanden.

Op Football Leaks volgde een rapport van de Spaanse belastingdienst. Daarin wordt bevestigd dat Ronaldo zijn portretrechten heeft overgedragen aan een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden en waarvan Ronaldo de enige aandeelhouder is. De vennootschap droeg de exploitatie van de beeldrechten vervolgens over aan een Iers bedrijf . De aanklager concludeert dat de constructie „alleen bedoeld was als rookgordijn”.

Volgens de aanklager bracht de constructie Ronaldo in vier jaar tijd veel geld op: 1,4 miljoen in 2011, 1,6 miljoen euro in 2012, 3,2 miljoen in 2013 en 8,5 miljoen in 2014, in totaal 14,7 miljoen euro. Woordvoerders van Ronaldo waren niet direct beschikbaar voor een reactie. Onlangs zei zijn agentschap nog dat hij al zijn belastingen gewoon betaald heeft.

    • Hanneke Chin-A-Fo