Minstens zes doden bij brand flat in Londen

Het dodental zal volgens de politie waarschijnlijk nog oplopen. De brand in het 24 verdiepingen tellende Grenfell-gebouw in North Kensington is inmiddels grotendeels geblust.

Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Er zijn minstens zes doden en meer dan zeventig gewonden gevallen bij een brand in een flatgebouw in het westen van Londen op woensdag. Het dodental zal volgens de politie waarschijnlijk nog oplopen. Twintig mensen verkeren momenteel in kritieke toestand.

Het gaat om het 24 verdiepingen tellende Grenfell-gebouw in North Kensington. Omdat het een groot en complex gebouw is, is nog veel onduidelijk, schreef het hoofd van de Londense brandweer Dany Cotton op Facebook.

Lees ook de analyse van brandpreventiedeskundige Peter van de Leur over hoe deze brand zich zo snel kon verspreiden

De oorzaak van de brand, die ergens voor 00.54 uur woensdagochtend ontstond, is nog niet bekend. De bewoners van de toren zouden in 2016 al gewaarschuwd hebben voor het brandgevaar in de toren, blijkt uit blogs van de Grenfell Action Group. De website van de architect is sinds woensdagochtend uit de lucht.

De brandweer en politie zullen naar verwachting nog dagen bezig zijn met het flatgebouw. Politiecommandant Stuart Cundy schrijft in een verklaring:

“Ik kan op dit moment zes dodelijke slachtoffers bevestigen, maar dit aantal zal waarschijnlijk groeien tijdens de complexe werkzaamheden de komende dagen.”

Londenaren wordt gevraagd om uit de buurt te blijven. De nabijgelegen snelweg A40 is afgesloten. Dertig gebouwen rond de woontoren zijn ontruimd.

Bekijk de fotoserie van de grote brand in de woontoren

De brand ontstond op de tweede verdieping en kreeg binnen korte tijd alle verdiepingen van het gebouw in zijn greep. Inmiddels lijkt het grootste deel van het gebouw geblust. Volgens de brandweer wordt de stabiliteit van het gebouw in de gaten gehouden, maar er zou geen gevaar zijn van instorten.

De Grenfell-toren eerder op woensdagochtend. Foto Daniel Leal-Olivas/AFP

Meer dan veertig brandweerwagens en twintig ambulances rukten uit. Reddingswerkers hadden moeite om verder te komen dan de twintigste verdieping, aldus de brandweer. In de beginfase van de brand is een groot aantal mensen gered, zei Cotton.

Volgens persbureau AP regende het as - een tv-presentator die honderd meter van het gebouw stond, klaagde over as op zijn kleren. De presentator, George Clarke van het Britse programma Amazing Spaces, zei mensen met zaklampen te hebben gezien op de bovenste verdiepingen van het gebouw ten tijde van de brand.

Er wonen enkele honderden mensen in de toren.

‘Major incident’

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft op woensdagochtend de brand tot “groot incident” verklaard. Dat betekent dat de brand meer noodhulp vereist dan onder normale omstandigheden geboden wordt en dat er een speciale mobilisatie op gang is gekomen.

Twitter avatar SadiqKhan Sadiq Khan Major incident declared at Grenfell Tower in Kensington. 40 fire engines & 200 firefighters at the scene - follow @LondonFire for updates.

Khan zei tegen BBC Radio dat er “vragen zijn die beantwoord moeten worden” over de veiligheidssituatie in de toren. Het hoofd van de brandweer Dany Cotton sprak van een incident zoals zij die in haar 29 jaar bij de brandweer nog nooit had gezien.

    • Len Maessen