Dodental brand Grenfell-toren loopt op tot twaalf

De politie zegt te vrezen dat er nog meer slachtoffers zijn. Zeker achttien mensen verkeren nog in kritieke toestand.

Brandweerlieden proberen de gevel van de toren te blussen.
Brandweerlieden proberen de gevel van de toren te blussen. Foto Ben Stansall/AFP

Het dodental van de grote brand in een flatgebouw in Londen is opgelopen tot twaalf. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De politie zegt te vrezen dat het dodental verder zal stijgen. 68 mensen liggen nog in het ziekenhuis, 18 van hen verkeren in kritieke toestand. In totaal werden 65 mensen gered.

De brand in het 24 verdiepingen tellende Grenfell-gebouw ontstond woensdag even na middernacht. Volgens de Londense brandweer was de situatie “ongekend”. Alle verdiepingen boven de tweede etage stonden in lichterlaaie. Er werden meer dan tweehonderd brandweermensen ingezet en veertig brandweerwagens. Die konden niet voorkomen dat het gebouw totaal verwoest werd met tientallen gewonden tot gevolg.

Lees ook: De brand lijkt een vuurwerkshow, zo snel gaat het

De Londense politie roept mensen die naasten missen op zich te melden:

“Het is van groot belang dat we iedereen lokaliseren en identificeren. Uiteraard hebben de inwoners van de Grenfell-toren daarbij onze prioriteit.”

InBeeld: Grote brand in woontoren Londen

Over de toedracht van de brand blijft vooralsnog veel onduidelijk. De Londense burgemeester Sadiq Khan bezwoer woensdagochtend de vragen daarover te beantwoorden. De brandweer heeft laten weten dat er een grootschalig onderzoek wordt opgestart.

Lees ook: ‘Van binnen kan zo’n brand niet zo snel verspreiden’

Op donderdag liet de brandweer weten dat ze het gebouw nog niet volledig hebben kunnen onderzoeken. Hoewel de kern van de flat nog in orde is, zijn delen van de interne structuur dusdanig beschadigd dat het niet veilig zou zijn om naar binnen te gaan. Experts zullen later op donderdag de schade van de brand onderzoeken. Zodra duidelijk wordt dat het veilig is, zal de brandweer de flat volledig onderzoeken. De brandweerchef Danny Cotton reageert:

“Hoewel we boven zijn geweest, hebben we nog niet uitgebreid onderzoek kunnen doen. Ik wil de veiligheid van mijn brandweermannen op dit moment niet in gevaar brengen.”

    • Bastiaan Nagtegaal