Chinese invloed

Onder druk van China snijdt Panama diplomatieke banden met Taiwan door

Ze zijn eruit in Panama: er is maar één China en Taiwan maakt daar deel van uit. Dit maakte het Panamese parlement maandag officieel bekend, nadat er vorige week onderhandelingen waren geweest met de Chinese regering over gaswinning en een containerhaven in Colon, in het noorden van Panama. Diplomatieke vriendschap kan je kopen, en omdat China de tweede gebruiker ter wereld is van het Panamakanaal, werd dat vorige week beklonken.

Het besluit van Panama sluit nauw aan bij Trumps toenadering tot China – ondanks zijn onhandige telefoontje naar president Tsai van Taiwan in december – inzake Noord-Korea. Het lijkt voor veel landen steeds moeilijker de diplomatieke band met Taiwan in stand te houden. In China meent men namelijk dat diplomatieke banden alleen mogelijk zijn met landen die dat niet hebben met Taiwan. Sinds mei 2016, met de verkiezing van Tsai, is de houding van China naar Taiwan toe verhard. Tsai streeft volgens China niet naar een status quo maar naar onafhankelijkheid. Reden om niet alleen Taiwan zelf onder druk te zetten, maar ook landen die diplomatieke banden hebben met het eiland.

Taiwan heeft nu met nog maar 20 landen diplomatieke betrekkingen, en dan moet je Vaticaanstad meetellen. De meeste daarvan zijn Latijns-Amerikaanse landen als Guatemala, Nicaragua en Honduras. Enkele van deze landen werden in januari bezocht door Tsai. Maar dat zegt niets, in augustus was Tsai ook aanwezig bij de officiële opening van het verbrede Panamakanaal. Symbolisch genoeg was het een Chinees schip dat als eerste door het vernieuwde kanaal voer. De verwachting is dan ook dat andere Latijns-Amerkaanse landen snel de weg van Panama zullen volgen wat de diplomatieke banden aangaat.

Inmiddels is er vanuit Taiwan kwaad gereageerd op de actie van Panama. Jaren van ‘vriendschap’ zijn hiermee overboord gezet en er is sprake van ‘bullying’ Taiwan.

    • Toef Jaeger