In beeld

Deze in Tanzania verminkte albino’s worden in de VS weer opgelapt

Albino's in Afrika worden vanuit twee kanten bedreigd: door hun tekort aan huidpigment kunnen ze slecht tegen de zon, en als gevolg van bijgeloof worden ze verminkt en vermoord door stropers. Medicijnmannen, door veel Afrikanen gerespecteerde traditionele dokters, verkopen voor veel geld hun lichaamsdelen als geneesmiddel. Een hulporganisatie uit New York besloot aangevallen albino's uit Tanzania over te vliegen en op te lappen. Reuters-fotograaf Carlo Allegri volgde ze in hun herstel. Lees ook deze reportage die onze correspondent Koert Lindijer in 2014 schreef over albino's in Tanzania.
Tanzanianen Baraka Lusambo (7), Mwigulu Magesaa (14), Emmanuel Rutema, (15) en Pendo Noni (16) komen aan bij het Shriners Hospital in Philadelphia, voorjaar 2017. Landgenoten hakten bij hen lichaamsdelen af, om te gebruiken in geneesmiddelen. Door hun tekort aan huidpigment, dat bescherming biedt tegen ultraviolette stralen, krijgen ze snel huidkanker. De zon beschadigt ook al snel hun netvlies, vandaar de zonnebrillen.
Carlo Allegri/Reuters
De vier jongens buiken uit na het avondeten, in het New Yorkse stadsdeel Staten Island. Daar logeren ze in een huis van hulporganisatie Global Medical Relief Fund. Dit fonds betaalt de overkomst en medische behandeling van de jongens. In de VS worden hen protheses aangemeten voor de afgehakte lichaamsdelen.
Carlo Allegri/Reuters
Tanzania is een van de landen waarin aanvallen op albino's het meest voorkomen: tussen 2000 en 2015 werden er naar schatting van de VN zo'n 75 vermoord, maar dit wordt gezien als het topje van de ijsberg. Er zijn relatief ook veel mensen met deze huidaandoening in dit Oost-Afrikaanse land: pakweg 1 op 1.400 inwoners krijgt er mee te maken, tegenover ongeveer 1 op 20.000 wereldwijd.
Carlo Allegri/Reuters
De vier jongens aan het avondeten in Staten Island. "Als ze hier aankomen, hebben ze zoveel verloren", zegt hulpverlener en gastvrouw Elissa Montanti. "Ze zijn een deel van hun jeugd kwijt, en een deel van hun eer." Aanvallers sloegen of sneden tanden, vingers en hele ledematen af bij ze.
Carlo Allegri/Reuters
"De eerste keer dat deze kinderen binnenkwamen, werd er niet zoveel gesproken", vertelt dokter Scott Kozin, die leiding geeft aan het Shriners-ziekenhuis. "Ze waren extreem verlegen, en bleven alleen maar bij elkaar op een kluitje hangen. Dat leverde wat ongemakkelijke momenten op. Na een tijdje raakten ze wat meer gewend aan ons, en werden ze wat opener." De kinderen bleven in totaal twee à drie maanden in de VS, en in die tijd gingen ze vijf keer naar het ziekenhuis.
Carlo Allegri/Reuters
Mwigulu maakt zich klaar om een prothese aangemeten te krijgen. Hij droomt ervan om ooit president van Tanzania te worden.
Carlo Allegri/Reuters
Een medewerker van het ziekenhuis maakt een prothese klaar voor een van de jongens.
Carlo Allegri/Reuters
Emmanuel probeert zijn nieuwe arm uit. Armen, benen en geslachtsdelen van albino's brengen op de zwarte markt in Tanzania gemakkelijk 50.000 euro op. Voor een nageboorte van een albino wordt in de regio al snel 1.000 euro betaald, schreef NRC-correspondent Koert Lindijer in 2014. Medicijnmannen vermengen het poeder van albinobeenderen of hun hoofdhaar in crèmes, drankjes en poedertjes. Die middeltjes verzekeren een mijnwerker van goud, een visser van een goede vangst en een politicus van een verkiezingsoverwinning.
Carlo Allegri/Reuters
"In Afrika worden ziektes en ongeluk gezien als het gevolg van kwade bedoelingen van iemand die magie of hekserij inzet", schreef Keniaanse hoogleraar John Mbiti. "Medicijnmannen bieden op psychologische en fysieke wijze oplossingen.” Dat geloof is diep verankerd, de forse economische groei en de modernisering ten spijt. Nog steeds gaan miljoenen (zowel traditionele als geschoolde) Afrikanen naar de medicijnman, die ergens tussen dokter en priester in zit. Die geneest hen met kruiden, offers of simpelweg een goed gesprek.
Carlo Allegri/Reuters
Het beroep medicijnman wordt ook uitgeoefend door kwakzalvers, vertelde onderwijzer Damas Urengi, die een school voor albino's leidt in Tanzania, in 2014 aan correspondent Koert Lindijer. "Gedreven door hebzucht begonnen zij vermalen albino’s aan te prijzen als geneesmiddel. Vroeger werden albino’s nooit gedood voor hun ledematen."
Carlo Allegri/Reuters
Emmanuel probeert zijn nieuwe arm uit. Hoewel hij en zijn landgenoten Engels begrijpen en een beetje spreken, werden ze tijden hun verblijf in de VS begeleid door Ester Rwela, een vertaler en sociaal werker voor de hulporganisatie Under The Same Sun, die in Tanzania opkomt voor albino's.
Carlo Allegri/Reuters
In het ziekenhuis in Philadelphia: Emmanuel en Pendo (rechts) spelen airhockey tussen behandelingen door. Emmanuel wil later zelf ook een dokter worden.
Carlo Allegri/Reuters
Mwigulu moet even wachten tijdens het aanmeten van een armprothese. Na een reeks moorden in 2009 kwamen de Tanzaniaanse overheid en buitenlandse organisaties in actie. De politie biedt albino’s nu bescherming en ziekenhuizen verstrekken gratis zonnebrandcrème. Maar veilig is het nog steeds niet.
Carlo Allegri/Reuters
Baraka probeert zijn nieuwe arm uit. Tijdens hun verblijf in de VS leerden de kinderen hoe ze hun prothese aan- en af moesten doen, hoe ze er de was mee kunnen doen, en hoe ze er mee kunnen koken.
Carlo Allegri/Reuters
Mwigulu maakt Emmanuel wakker in het logeerhuis in New York. Als ze niet in het ziekenhuis waren, hielden de jongens zich bezig met tekenen, kletsen in Swahili, tekenfilms kijken en rondsurfen op YouTube.
Carlo Allegri/Reuters
Baraka geeft douanier Teresa Piasecka een knuffel, op het New Yorkse vliegveld John F. Kennedy. Op 6 juni vertrokken de vier jongens weer naar Tanzania. Ze zouden asiel kunnen aanvragen in de VS, maar het hulpfonds Global Medical Relief kan ze niet onderhouden na hun medische behandeling. "Als ze teruggaan naar Tanzania, hebben ze meer zelfvertrouwen", vertelt hulpverlener Elissa Montanti. "Ze zijn weer heel gemaakt."
Carlo Allegri/Reuters