Sessions: ‘Geen derde keer afgesproken met Russische ambassadeur in Washington’

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions wordt gehoord over zijn banden met Rusland.

Justitieminister Jeff Sessions tijdens een bijeenkomst op het Witte Huis, maandag 12 juni.
Justitieminister Jeff Sessions tijdens een bijeenkomst op het Witte Huis, maandag 12 juni. Foto AFP

De Amerikaanse justitieminister Jeff Sessions heeft dinsdag tegenover de Senaat ontkend dat hij ontmoetingen heeft gehad met de Russische ambassadeur waarin ze de verkiezingen in de VS hebben besproken. Sessions wordt momenteel door senatoren gehoord over onder meer de banden van Trumps entourage met Rusland.

Sessions was zichtbaar geagiteerd toen hij het woord kreeg. Hij noemde de suggestie dat hij zich bewust was van - of deelgenomen had aan - een mogelijke samenzwering tussen het campagneteam van Trump en de Russen een “verwerpelijke leugen”.

In maart kwam aan het licht dat Sessions tot twee keer toe een ontmoeting had met Russische ambassadeur Sergej Kisljak. Deze ontmoetingen verzweeg hij eerder voor de Senaat. Hij sprak de ambassadeur niet als campagnemedewerker van Trump, maar in zijn hoedanigheid als senator, was Sessions’ verweer destijds. Dit herhaalde hij dinsdag.

Nadat de ontmoetingen met de ambassadeur in maart boven water kwamen, trok Sessions zich terug uit het FBI-onderzoek naar de banden van Trump met Rusland. Hij zei dinsdagavond dat hij dit niet deed omdat hij iets fout had gedaan, maar omdat de wet volgens hem voorschrijft dat hij niet tegelijkertijd betrokken mag zijn bij Trumps campagne en het onderzoek.

‘Geen ontmoeting bij Mayflowerhotel’

Sessions ging ook in op de beschuldiging dat hij een derde keer heeft afgesproken met de Russische ambassadeur. De justitieminister ontkent dat hij april vorig jaar in het Mayflowerhotel in Washington een officiële ontmoeting heeft gehad met Kisljak.

De afgelopen dagen berichtten verschillende Amerikaanse media namelijk dat hij nog een derde ontmoeting met de ambassadeur had in het Mayflowerhotel in Washington, op 27 april vorig jaar. Toenmalig presidentskandidaat Trump hield er op die dag een toespraak. Sessions was er wel aanwezig - toen nog in functie als senator - maar ontkende dinsdag tegenover de Senaat dat hij er een afspraak heeft gehad met Kisljak.

Verhoor Sessions

Nadat vorige week ex-FBI-chef James Comey door de Amerikaanse Senaat werd verhoord, was het dinsdag dus de beurt aan justitieminister Jeff Sessions. De Senaat stelt hem kritische vragen over zijn afspraken met Kisljak en andere mogelijke contacten met Russische functionarissen tijdens de verkiezingscampagne. Ook ondervragen de senatoren Sessions over zijn rol bij het onverwachte ontslag van Comey, begin mei.

Het overzicht kwijt over hoe het nou ook alweer zat met het Ruslandonderzoek? Lees hier Trumps Rusland-affaire in tien vragen

Tijdens Comey’s hoorsessie afgelopen donderdag liet de voormalig FBI-directeur zich cryptisch uit over Sessions’ banden met Rusland. Voordat de twee gewraakte afspraken van de justitieminister met de ambassadeur aan het licht kwamen, zouden er volgens Comey al verschillende vertrouwelijke feiten zijn geweest “die zijn betrokkenheid bij het Ruslandonderzoek problematisch maakten”. Hierop kondigde Sessions zaterdag zelf aan dinsdag voor de Senaat te verschijnen om op deze beschuldigingen in te gaan. Hij zei dinsdag dat dat deze vertrouwelijke feiten waarover Comey sprak er niet zijn.

Lees ook dit profiel van Sessions: Over Sessions lag altijd al een schaduw van racisme

Dus, hoe ver gaan Sessions’ banden met de Russen? Welke rol speelde hij bij Comey’s ontslag? Volg hieronder de livestream via Vox:

Het verhoor van Sessions wordt als minder belangwekkend beschouwd dan het verhoor van Comey vorige week. De vragen rond Comey’s verhoor richtten zich op of Trump de rechtsgang gehinderd had, wat een impeachmentprocedure - een afzettingsprocedure - in gang had kunnen zetten. Comey ging donderdag niet zo ver dat hij Trump beschuldigde van hinder van de rechtsgang. Sessions’ verhoor zal vermoedelijk geen onthullingen boven tafel brengen die een impeachment waarschijnlijk maken.

    • Guus Ritzen