Trump aangeklaagd om inkomsten van zijn bedrijf

De ministers van Justitie van Washington en Maryland hebben een rechtszaak aangespannen tegen president Donald Trump omdat zijn zakelijke imperium miljoenen dollars aan betalingen heeft ontvangen van buitenlandse regeringen sinds hij president is. Dat is volgens hen in strijd met de Amerikaanse grondwet.

Buitenlandse regeringen besteden geld bij bedrijven van de president als het Trump International Hotel in Washington, een exclusief hotel dat vorig jaar werd geopend. Daarmee worden andere hotels in de regio benadeeld, aldus de aanklacht, die maandag werd ingediend in Maryland.

De inkomsten van het zakelijke imperium van de president, dat hij niet heeft afgestoten, zijn volgens de Democratische aanklagers in strijd met de zogenoemde ‘emolumentenclausule’ van de grondwet, een anti-corruptieregel die voorschrijft dat de president geen giften mag aannemen van buitenlandse mogendheden.

De aanklacht lijkt op een zaak die in januari is aangespannen door een ethische waakhond. Die werd niet gehoord door een rechter. De zaak van Washington en Maryland maakt mogelijk meer kans.

Het Witte Huis heeft de aanklacht verworpen als een partijpolitieke stunt. Advocaten van Trump zullen er bij de rechter op aandringen de zaak te verwerpen.

    • Frank Kuin