Talpa brengt tegenbod uit op TMG

John de Mol biedt 6,50 euro per aandeel, 50 cent meer dan Mediahuis. De strijd om TMG duurt al maanden.

Exterieur van het pand van Telegraaf Media Groep (TMG).
Exterieur van het pand van Telegraaf Media Groep (TMG). Foto Koen van Weel / ANP

Talpa brengt een volledig tegenbod uit op Telegraaf Media Groep (TMG). Dat heeft het bedrijf van John de Mol dinsdagavond laten weten. Talpa is met het Belgische Mediahuis verwikkeld in een overnamestrijd om TMG.

Talpa biedt TMG 6,50 euro per aandeel. Dat is vijftig cent meer dan het Mediahuis en VP Exploitatie nu bieden. VP Exploitatie is de organisatie van de familie Van Puijenbroek. Die twee partijen hebben samen circa 60 procent van de TMG-aandelen in bezit.

Lees ook: ‘Wat als Talpa een hoger bod doet?’

De Mol zet door

Toch weigert De Mol de strijd om het mediaconcern op te geven, zoals blijkt uit het dinsdag verhoogde bod. De mediamagnaat kondigde al langer een tegenbod aan, maar kwam dinsdag pas over de brug met een officieel persbericht dat is goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

John de Mol heeft zijn belang in TMG afgelopen maanden vergroot. Hij bezit nu zo’n 29 procent van de aandelen, bij lange na niet genoeg voor een meerderheidsbelang. Hij heeft aandeelhouders van de overige 11 procent opgeroepen hun aandelen aan te bieden aan Talpa. De Mol zou tegen de Telegraaf gezegd hebben dat hij zich alleen zal terugtrekken als “er een patstelling ontstaat op aandeelhoudersniveau”.

Wat wil hij bereiken?

Wat Talpa precies met een bod wil bereiken, is niet helder, schrijft NRC-journalist Teri van der Heijden:

“Een van de voorwaarden is dat Talpa ten minste 50 procent van de aandelen kan verwerven. Dat is alleen mogelijk als Mediahuis en de Van Puijenbroeks (een deel van) hun aandelen aan De Mol verkopen – een onwaarschijnlijk scenario. Een andere voorwaarde is dat alle commissarissen van TMG ermee instemmen dat zij plaatsmaken voor door Talpa aan te wijzen commissarissen. Ook dat ligt niet voor de hand. Waarom De Mol deze voorwaarden heeft opgenomen, is onduidelijk.”

Het Mediahuis liet in december weten een bod te doen op TMG. Half januari overtroefde Talpa Holding het Mediahuis met een hoger bod. Sindsdien zijn de partijen in een overnamestrijd verwikkeld.

    • Casper van der Veen