In beeld

Een geniaal reisverslag van Sebastião Salgado

Genesis is het levenswerk van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado (73). De oud-Magnumfotograaf reisde acht jaar lang de wereld over om op de meest onherbergzame plaatsen prachtige zwart-wit foto’s te maken. In de tentoonstelling die donderdag opent in het Nederlands Fotomuseum, zijn meer dan tweehonderd foto’s te zien van onder meer walvissen tot schildpadden, van gletsjers tot woestijnen en diverse inheemse volken. Een geniaal reisverslag door een van de begaafdste fotografen van deze tijd, die de wereld in zijn nog onbedorven pracht laten zien.
Omdat in Zambia door stropers wordt gejaagd op olifanten zijn ze bang voor de mens en hun en voertuigen. Ze trekken zich meestal snel terug in het struikgewas. Deze olifant bestormde echter onze auto, maar we wisten op tijd te ontkomen. Nationaal Park Kafue, Zambia, 2010.
Sebastião Salgado / Amazonas images
Bij extreem barre weersomstandigheden bivakkeren de Nenets en hun rendieren soms meerdere dagen op dezelfde plaats. Ten noorden van de Ob. Binnen de noordpoolcirkel. Schiereiland Jamal, Siberië, Rusland, 2011.
Sebastião Salgado / Amazonas images
De samenvloeiing van de Colorado en de Little Colorado, gezien vanuit het gebied van de Navajo. Na dit punt begint het nationaal park Grand Canyon. Arizona, Verenigde Staten, 2010.
Sebastião Salgado / Amazonas images
Een ijsberg tussen het eiland Paulet en de Zuidelijke Shetlandeilanden in de Weddellzee. Antarctisch Schiereiland, 2005.
Sebastião Salgado / Amazonas images
Stormbadpinguïns op een eiland tussen de eilanden Zavodovski en Visokoi. Zuidelijke Sandwicheilanden, 2009.
Sebastião Salgado / Amazonas images
De vrouwen van de Mursi en de Surma zijn de laatste ter wereld die lipschotels dragen. Mursi-dorp Dargui in het nationaal park Mago, nabij Jinka, Ethiopie, 2007.
Sebastião Salgado / Amazonas images
Zuidkapers komen naar het schiereiland Valdés vanwege de beschutting die de beide baaien, Golfo San José en Golfo Nuevo, bieden. Vaak zwemmen ze met hun staartvin boven water. Schiereiland Valdés, Argentinië, 2004.
Sebastião Salgado / Amazonas images
De vrouwen uit het dorp Towari Ypy behoren tot de vele Zo’é-vrouwen die de rode vruchten van de orleaanboom gebruiken om hun lichaam te beschilderen. De vrucht wordt ook gebruikt bij het koken. Pará, Brazilië, 2009.
Sebastião Salgado / Amazonas images