FormatieScenario 3

PvdA? Of Roemers zeven dwergen?

Bekijk de uitslagen van de verkiezingen en zie: mogelijkheden genoeg voor een meerderheidscoalitie. Ga uit van VVD, CDA en D66 als ‘centraal blok’. Buiten de beproefde opties zijn er dan meerderheidsregeringen mogelijk met de PVV (20 zetels), de SP (14 zetels), de PvdA (9 zetels) en zelfs met de Partij voor de Dieren (5 zetels).

Die laatste partij valt af, omdat de coalitie dan geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Bovendien eist de Partij voor de Dieren op het gebied van milieu en dierenrechten toezeggingen die andere partijen te ver gaan.

De andere opties lopen tot dusver vast op blokkades die de partijen zelf opwerpen. Bijna niemand wil met de PVV regeren, omdat partijleider Geert Wilders zich te extreem zou uitlaten over Marokkaanse Nederlanders en vluchtelingen. Dat Wilders in maart 2014 in een café zijn publiek liet scanderen dat ze ‘minder Marokkanen’ willen – hij werd ervoor veroordeeld – is voor veel partijen nog altijd reden de PVV uit te sluiten.

De SP voerde een verkiezingscampagne waarin de partij zich fel afzette tegen de VVD. Fractievoorzitter Emile Roemer sloot keer op keer uit dat hij met de VVD in een kabinet zou plaatsnemen. Daar kan hij met goed fatsoen niet meer op terugkomen.

Naar de PvdA zal weer gekeken worden, nu de combinatie met GroenLinks is mislukt. Maar partijleider Lodewijk Asscher is sinds de verkiezingen steeds duidelijk: zijn partij wil in de oppositie bijkomen van het historische verlies (29 zetels) dat de sociaaldemocraten leden bij de verkiezingen. Bij andere partijen is daar begrip voor, hoewel een regering met PvdA niet helemaal wordt uitgesloten.

Roemer kwam nog met een andere variant. Een centrumlinkse regering zonder de grootste partijen VVD en PVV, en met CDA-leider Buma als premier. Die optie wordt weggelachen in Den Haag. Buma zei erover: „Bij ons thuis heet deze coalitie inmiddels Buma en de zeven dwergen.”