Durant leidt Warriors naar NBA-titel

Basketbal

Voor de tweede keer in drie jaar tijd winnen de Golden State Warriors de NBA. In Oakland onttroonden zij de Cleveland Cavaliers.

Kevin Durant (links) en Stephen Curry vieren de NBA-titel van de Warriors na de zege op de Cavaliers.
Kevin Durant (links) en Stephen Curry vieren de NBA-titel van de Warriors na de zege op de Cavaliers. Foto Reuters

De basketballers van Golden State Warriors hebben maandagavond op overtuigende wijze het kampioenschap van de NBA gewonnen, de Noord-Amerikaanse profcompetitie. In het vijfde finaleduel, thuis in Oakland (Californië), versloegen de Warriors titelhouder Cleveland Cavaliers met 129-120. Daarmee werd de eindstand in de best-of-seven-serie 4-1. Het betekende de tweede NBA-titel voor de ploeg uit Californië in drie jaar tijd. De laatste drie jaar ging de NBA-finale telkens tussen de Cleveland Cavaliers en de Golden State Warriors.

In de vijfde wedstrijd was een hoofdrol weggelegd voor Kevin Durant van de Warriors. De aanvaller maakte 39 punten voor zijn ploeg. Hij werd na afloop uitgeroepen tot beste speler van de finale play-offs (MVP) en troefde LeBron James af, de absolute vedette van de Cavaliers. James speelde overigens een zeer goede laatste wedstrijd uit de finalereeks; hij maakte 41 punten, pakte 13 rebounds en leverde 8 assists.

Het was al de derde finale op rij tussen beide grootmachten uit de NBA. De Warriors wonnen in 2015 en verspeelden vorig jaar een voorsprong van 3-1. James, die al met Miami Heat twee titels had veroverd, vervolmaakte toen de comeback voor de Cavaliers met het kampioenschap. Dit jaar zetten de Warriors de toon. De ploeg was ongenaakbaar in de play-offs en verloor van de zestien gespeelde wedstrijden maar één duel, dat was wedstrijd vier tegen de ‘Cavs’ in de finale.

„Wat een opluchting. Ik heb de afgelopen twee dagen amper kunnen slapen, zo bang was ik dat het alsnog zou misgaan”, vertelde ‘Most Valuable Player’ Durant na afloop. „Petje af voor Cleveland en dan met name LeBron James en Kyrie Irving. Ik heb nooit zo’n goed duo gezien. Maar we hebben het gered, de titel is binnen en het is geweldig om dat voor eigen publiek te doen.”

Cleveland leidde na het eerste kwart nog met 37-33, maar de thuisploeg sloeg terug in het tweede kwart en nam daar al afstand: 71-60. De Cavaliers slaagden er niet meer in die achterstand goed te maken. Irving, de geroemde guard van Cleveland die goed was voor 40 punten in wedstrijd vier, noteerde nu 26 punten. Stephen Curry, die andere sterspeler van de Warriors, maakte 34 punten. „Het is fantastisch om deel uit te maken van deze ploeg. Ik voel me gezegend”, jubelde Curry.

    • Naïm Derbali