Blokker boekt recordverlies over 2016: 180 miljoen euro

Eerder al kondigde het concern aan om fors te snijden in het personeelsbestand en Xenos, Big Bazar en Intertoys in de etalage te zetten.

Een filiaal van Blokker aan de Bilderdijkstraat n Amsterdam.
Een filiaal van Blokker aan de Bilderdijkstraat n Amsterdam. Foto ROBIN UTRECHT/ANP

Blokker Holding heeft over 2016 een recordverlies geleden, van 180 miljoen euro. De omzet daalde met 5 procent, naar een kleine 2 miljard euro. Dat heeft het familiebedrijf dinsdagochtend bekendgemaakt. Over 2015 bedroeg het tekort nog 52 miljoen euro.

Het verlies van vorig jaar werd veroorzaakt door kosten voor het sluiten van verlieslatende filialen, reorganisaties, en afbouw van oude en onverkoopbare voorraden. Ook waren er “tegenvallende prestaties” in het bedrijfsonderdeel ‘huishoud’, waar de Blokkerwinkels onder vallen.

Lees ook: Blokker, een familiedrama, over de jarenlange machtsstrijd in de top van het familiebedrijf

Vorige maand heeft Blokker Holding, moederbedrijf van onder meer Blokker, Xenos, Big Bazar en Intertoys, al radicale maatregelen aangekondigd. Het bedrijf verkoopt alle winkelketens, behalve Blokker, het oudste en grootste dochterbedrijf. Voor meubelketen Leen Bakker is al een koper gevonden, het Nederlandse private-equitybedrijf Gilde Equity Management. Leen Bakker was vorig jaar het enige bedrijf met een stijgende omzet.

Blokker Holding (21.000 werknemers) heeft afgelopen jaar vijf reorganisaties doorgevoerd, waarbij honderden banen verloren gingen. De kosten daarvoor bedroegen ruim 100 miljoen euro. Met de ontmanteling van het detailhandelsbedrijf verdwijnen de komende jaren nog veel meer banen. Alleen al met de sluiting van 100 Blokkerwinkels, 100 Marskramerfilialen en het hoofdkantoor zullen 1.900 mensen hun baan verliezen. De werknemers van de ketens die verkocht worden zitten nog in onzekerheid, want de kans is groot dat een nieuwe eigenaar ook zal willen reorganiseren.

Lees ook: Het imperium van Jaap en Ab wordt ontmanteld, over de afbraak van het detailhandelsconcern uit 1896

Ondertussen werkt het bedrijf hard aan het verbeteren van de Blokkerwinkels, waarvan er uiteindelijk 400 zullen overblijven. Inmiddels zijn 200 winkels omgebouwd naar ‘de Nieuwste Blokker’.

Lees ook: De verbouwing van Blokker hapert, over de hobbelige weg naar vernieuwing

De ontmanteling van Blokker Holding zal in 2017 en „mogelijk” ook in 2018 „zwaar drukken op de resultaten”, waarschuwt het bedrijf. De topman van Blokker Holding, Casper Meijer, onderstreepte in zijn persverklaring dat hij „voldoende financiële middelen en steun van de aandeelhouders” heeft om alle plannen „goed” uit te voeren. Het bedrijf is eigendom van de derde generatie van de familie Blokker. De helft van de aandelen is in handen van Albert Blokker, die met zijn broer Jaap vanaf 1975 leiding heeft gegeven aan het bedrijf. De andere helft is in bezit van Els Blokker, de weduwe van de in 2011 overleden Jaap.