Arantxa Rus zorgt voor stunt

Tennistoernooi Rosmalen

Tennisster Arantxa Rus wint voor het eerst in vier jaar in de eerste van een WTA-toernooi. Haar tegenstander wilde opgeven. „Ik weet niet waarom ik speel.”

Tennisster Arantxa Rus heeft zich maandag verrassend geplaatst voor de tweede ronde van het grastoernooi in Rosmalen, de Ricoh Open. Rus, nummer 183 van de wereld, won met 5-7, 6-2 en 6-3 van de als zesde geplaatste Hongaarse Tímea Babos, die 36ste staat op de wereldranglijst.

Rus (26) overleefde vier jaar geleden voor het laatst de eerste ronde van een WTA-toernooi, in het Oostenrijkse Bad Gastein. Daarna deed ze vooral mee aan ITF-toernooien, het tweede profniveau. Rus gold voorheen als een grote belofte, in 2008 won ze het juniorentoernooi van de Australian Open. In 2011 versloeg ze Kim Clijsters in de tweede ronde op Roland Garros, waar ze een jaar later de vierde ronde haalde. Maar in de jaren daarna bleef haar doorbraak uit.

De zege is een oprisping in een carrière die moeizaam verloopt. „Ik weet dat ik dit niveau heb”, zei Rus. Fed Cup-captain Paul Haarhuis begeleidt haar deze week, bij afwezigheid van vaste coach Ralph Kok. Haarhuis „Het is een goed teken dat ze mij na die verloren eerste set niet de baan opriep.”

Minder rustig bleef haar tegenstander. Bij een 3-0 achterstand in de derde set vroeg Babos aan haar coach: „Mag ik opgeven?” Toen haar coach om uitleg vroeg, zei ze geëmotioneerd: „Ik weet niet waarom ik speel.” Er ontstond een discussie tussen de twee. De coach: „Niet zo’n houding. Ik wil de knokker zien. Je kunt niet opgeven.” Later: „Je kunt het, Tímea. Kijk me aan.” Zes games later won Rus de wedstrijd.

Tallon Griekspoor verloor van de Canadees Vasek Pospisil: 7-5, 6-1. Robin Haase en Kiki Bertens spelen dinsdag. Haase, zesde geplaatst, treft de Rus Daniil Medvedev. Bertens, derde geplaatst, speelt tegen de Duitse Andrea Petkovic. Richel Hogenkamp wacht Mandy Minella uit Luxemburg.

    • Ward op den Brouw